Militære magtspil skaber spændinger i Ukraine-krisen

Skrevet af admin

24/04/2014

Mest læste i dag

Militære aktioner i Ukraine og militærøvelser på den anden side af den ukrainske grænse intensiverer torsdag spændingerne mellem Ukraine og Rusland.

Pansrede køretøjer fra Ukraines hær lagde torsdag formiddag ud med at køre ind i byen Slavjansk, der ligger i den østlige del af landet og på det tidspunkt var kontrolleret af prorussiske separatister.

Fem separatister meldes dræbt i opgøret, og flere af oprørernes kontrolposter blev ødelagt.

Aktionen fik Ruslands præsident, Vladimir Putin, til at advare den ukrainske regering om, at det vil få konsekvenser, hvis militæret er sat ind mod Ukraines egen befolkning, og få timer senere oplyste russerne, at der blev foretaget militære øvelser tæt på den ukrainske grænse.

Øvelserne var ifølge Rusland en reaktion på den ukrainske "militærmaskine", men den forklaring faldt ikke i god jord hos Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, som prompte svarede igen med en 48-timers tidsfrist til at forklare detaljer om øvelsen.

Torsdagens militære eskalering kan være tegn på, at en russisk militær intervention i Ukraine ikke ligger langt ude i fremtiden.

Det vurderer Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine.

- Den her optrapning og antallet af dræbte kan være det, der har bragt en russisk militær intervention tættere på end nogensinde før. Om vi befinder os lige på kanten af den er svært at sige, men vi er i hvert fald i betænkelig nærhed af den, siger Claus Mathiesen.

Midt i konflikten kom der dog også gode nyheder fra Slavjansk.

En amerikansk journalist, der har været tilbageholdt af prorussiske separatister siden mandag, blev frigivet.

Journalisten, Simon Ostrovsky, var ifølge separatisternes selvudråbte leder i Slavjansk, Vjatjeslav Ponomarjov, blevet tilbageholdt for at sprede løgne, der var "destabiliserende" for prorusserne.

- Efter halvanden dag fjernede de bindet fra mine øjne og løsnede mine hænder. Derefter behandlede de mig normalt, sagde Ostrovsky efter sin frigivelse til nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/