Militærforsker forudser vanskelig militæraktion i Ukraine

Skrevet af admin

23/04/2014

Dagens topnyheder

Det bliver en balancegang af en militæraktion, som den ukrainske hær skal gennemføre i det østlige Ukraine, hvor prorussiske separatister har indtaget adskillige offentlige bygninger.

Det vurderer Henrik Breitenbauch, seniorforsker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

- Hvis det i gåseøjne bare var en politiaktion, der handlede om at rydde nogle huse, som man eksempelvis gjorde med Ungdomshuset i København i sin tid, så var det forholdsvist enkelt.

- Men her har separatisterne altså skydevåben, og så er man henne ved det usædvanlige, at man skal bruge militær magt på sit eget territorium, siger Henrik Breitenbauch.

Og den massive russiske militære tilstedeværelse nær Ukraines østlige grænse gør operationen endnu mere delikat for den ukrainske hær, understreger seniorforskeren.

- Det hele sker i en kontekst, hvor Rusland meget nøje overvåger, hvad der sker, og blot ønsker en undskyldning for at kunne sige, at situationen er kommet ud af kontrol, så de kan gribe ind.

- Og derfor er de ukrainske myndigheder nødt til at gribe ind med mindst mulig vold. Og det betyder, at det bliver en underlig blanding af en specialstyrkeoperation og voldsomt politiarbejde.

- Man kunne spørge sig selv, om det var nødvendigt at fjerne separatisterne fysisk, eller om man bare - hvis man møder talstærkt nok op - kunne sulte dem ud. Hvad der bliver løsningen, vil jeg ikke spå om, lyder det fra Henrik Breitenbauch.

Efter en mindre våbenhvile genoptog den ukrainske hær onsdag operationer for at "eliminere" de militante oprørsgrupper i den østlige del af landet.

Det sker, efter at den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, har været i Kijev og advaret Rusland mod at blande sig i Ukraines interne anliggender.

/ritzau/