Militærfolk angriber sunnimuslimske moskeer i Irak

Skrevet af admin

04/01/2016

Dagens topnyheder

Mindst to sunnimuslimske moskeer i en irakisk by, der ligger omkring 100 kilometer syd for Bagdad, er blevet bombet og delvist ødelagt, siger en politikilde og en lokal indbygger ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ødelæggelsen af moskeerne menes at være en reaktion på Saudi-Arabiens henrettelse af den prominente shiamuslimske præst Nimr al-Nimr. Henrettelsen har skabt voldsom harme i det shiamuslimske Iran og blandt shiamuslimerne i Irak.

Grupper af mænd i militæruniformer detonerede sprængstoffer ved de to moskeer natten til mandag i Hilla-regionen, som ligger omkring 890 kilometer syd for Bagdad. En muezzin - en person, som er udpeget til at kalde muslimer til bøn - blev i forbindelse med angrebene skudt og dræbt ved sit hjem i Iskandariyah.

Tre personer er meldt såret.

Indenrigsministeriet i Bagdad bekræfter, at de sunnimuslimske moskeer er blevet angrebet i provinsen Hilla, men oplyser ikke yderligere detaljer.

Irak har i årevis af været splittet af en blodig konflikt mellem sunni- og shiamuslimer.

Iskandariyah en del af et blandet område syd for Bagdad, hvor der både bor sunni- og shiamuslimer. Regionen er kendt som "Dødens Trekant".

Der er mandag planlagt protestaktioner i Bagdad og andre steder i landet mod Saudi-Arabien.

lslamisk Stat har taget skylden for et selvmordsangreb i nærheden af Camp Speicher i Irak, som har kostet mindst 15 soldater livet, mens 22 er sårede.

Fem selvmordsbombere slog søndag til mod militærbasen, som ligger udenfor byen Tikrit omkring 150 kilometer nord for Bagdad. Det oplyste sikkerhedskilder til Reuters.

Konflikten mellem shia- og sunnimuslimer, er blevet forværret, siden Islamisk Stat kom til. Den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, lovede for nylig, at Irak om et år vil være fri for den ekstremistiske, militante bevægelse.

Udtalelserne faldt samme dag, som irakiske regeringsstyrker befriede den strategisk vigtige by Ramadi fra Islamisk Stat.

Befrielsen af Ramadi ses som en af de mest betydelige sejre for regeringsstyrkerne, som nu vil rette fokus på en befrielse af storbyen Mosul.

Islamisk Stat vandt kontrol over næsten en tredjedel af Irak i 2014.

/ritzau/AFP