Militærforsker: Fem fly i USA er sund fornuft

Skrevet af admin

06/06/2016

Dagens topnyheder

Når Danmark får sine 27 F-35 Joint Strike Fighter-kampfly, vil fem af dem aldrig nå landets grænser. Flyene skal bruges til træning og være stationeret i USA.

Og det er ikke bare ok, det er en decideret god idé, vurderer flere eksperter.

- Det virker som et forsøg på at lave et problem ud af noget, som er helt normalt, siger professor ved Institut for Statskundskab Mikkel Vedby Rasmussen.

Han fortæller, at en stor del af den tid, hvor flyene skal bruges, går til træning og vedligeholdelse. Og det kan lige så godt ske i USA.

- Du skal selvfølgeligt bruge kampflyene til at beskytte luftrummet og til internationale missioner. Men de fleste timer bliver brugt til at træne dine piloter, skrue på flyene, opdatere software og så videre.

- Så det antal fly, man skal kunne bruge aktivt på ethvert givent tidspunkt, vil altid være meget lavere, end det samlede antal, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Han vurderer, at det vil være tilfældet, lige meget hvilken type fly der bliver købt. Og med købet af det amerikanske F35-kampfly vil træning alligevel skulle ske i USA.

- Det er sådan, man gør dette her. Og det betyder ikke, at den samlede kapacitet bliver mindre. Skulle man kun købe det antal fly, man skulle bruge aktivt, så kunne man nøjes med ni. Men sådan hænger det ikke sammen, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

En af kritikpunkterne i forhold til at have fem fly stående i USA er, at de så ikke vil være tilgængelige i en eventuel nødsituation. Men det ville de alligevel ikke være, siger professoren.

- Hvis russerne kommer, så står der alligevel måske 10 af dem og er under reparation, og der vil formentlig på andre tidspunkter ikke være piloter nok til at få det fulde antal fly på vingerne. Det er en pseudo-diskussion, dette her, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Og med alt det in mente er der samtidig en skjult bonus i, at danske fly bliver en fast del de amerikanske træningsfaciliteter.

- På den måde bliver vi del af et træningsnetværk. Ved at være en integreret del af det amerikanske flyvevåben i de næste mange år, får vi et meget håndgribeligt samarbejde med vores alliancepartner.

- Det knytter os simpelthen tættere, siger forsker ved Center for Militære Studier under Københavns Universitet Henrik Ø. Breitenbauch.

Han ser på linje med Mikkel Vedby Rasmussen heller intet overraskende eller problematisk i, at de fem fly står i USA.

- Det er lige meget, hvor flyene til træning står. Og det er ikke noget, der kommer bag på mig. Det står meget klart i regeringens udspil, at der vil stå fem fly i USA, siger Henrik Ø. Breitenbauch.

/ritzau/