Militærkender: Dalby har kendt til overgreb

Den daværende chef for den danske bataljon i Irak, oberst John Dalby, har igen og igen fastholdt, at han ikke havde kendskab til, at danske soldater passivt overværede overgreb mod civile irakere under Operation Green Desert i det sydlige Irak i 2004.

Men det er mere end usandsynligt, at den udlægning holder vand. Det mener Poul Dahl, tidligere chef for Jægerkorpset og FN's internationale vagtstyrke i Irak.

- Når man vil samarbejde med de irakiske sikkerhedsstyrker, er det naivt at tro, at det ikke finder sted. Det er en uundgåelig del af det miljø, som de arbejder i, siger den tidligere chef for FN's vagtstyrke.

- Så alle bare med en smule kendskab til forholdene dengang kan ikke være i tvivl om, at sådan noget foregik og var helt almindeligt, siger Poul Dahl.

Forsvarskommandoen udsendte så sent som torsdag en meddelelse om, at man ikke har haft kendskab til, at danske soldater skulle have overværet overgreb i Irak uden at skride ind.

Men det tror Poul Dahl ikke på.

- Det irakiske militær og politi behandler fangerne hårdhændet. De får bank og bliver sparket. Det foregår fortsat i dag.

Han mener, at en problematisk kultur i forsvaret er årsagen til, at sandheden ikke er kommet frem.

- I forsvaret tror man, at man kan befale sig ud af, hvad sandheden er, og hvad sandheden skal være, siger han og fortsætter:

- Det, forsvarets ledelse siger, er, at officielt vidste vi ingenting - og derfor kunne vi ingenting fortælle.

Samtidig er der ifølge den tidligere efterretningschef en misforstået loyalitet både internt i forsvaret og i forhold til kommunikationen udadtil.

- Hvis man fortæller sandheden om, hvad der sker, så ved man godt, at der vil komme et ramaskrig blandt politikere og i befolkningen, siger Poul Dahl.

Debatten om krigen i Irak er blusset op, efter offentliggørelse af videooptagelser, der viser danske soldater under operationen se til, mens irakiske civile bliver slået og sparket af de irakiske sikkerhedsstyrker - uden at de danske soldater griber ind.

Siden har tidligere reserveofficer og militærtolk Jamal Hammoud og tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard udtalt, at oberst John Dalby havde kendskab til overgrebene.

 

Dagens Gossip