Militærråd siger ja til at gøre hærchef til præsident

Vejen ser efterhånden ud til at være banet for, at Egyptens hærchef, general Abdel Fattah al-Sisi, kan blive landets næste præsident.

Mandag eftermiddag har Egyptens militærråd ifølge en sikkerhedskilde givet den populære hærchef grønt lys til at stille op til valget, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Alle højtstående medlemmer af hæren sagde god for, at al-Sisi går efter præsidentposten, siger kilden.

Al-Sisi stod i spidsen for hæren, da den i juli væltede den islamistiske præsident Mohamed Mursi, hvilket førte til politiske omvæltninger og fysiske sammenstød i den arabiske verdens folkerigeste nation.

Mursi var egentlig landets første demokratisk valgte præsident og havde selv udpeget al-Sisi til forsvarsminister i 2012.

Men efter at millioner af egyptere gik på gaden og krævede Mursis afgang efter et turbulent år ved magten, valgte hærchefen at gå i mod sin præsident.

Siden da er hærchefens popularitet steget blandt egypterne, der ser ham som en garant for stabilitet i et land, der er gået fra krise til krise siden Hosni Mubaraks fald i 2011.

Den af militæret indsatte regering siger, at de planlagte præsident- og parlamentsvalg vil genoprette demokratiet i Egypten.

General Abdel Fattah al-Sisi har længe været favorit til at vinde præsidentvalget.

De Forenede Arabiske Emirater, der er Egyptens vigtigste finansielle støtte, frarådede dog tidligere på måneden al-Sisi mod at stille op.

- Jeg håber, at han bliver i hæren, og at en anden går efter præsidentposten, sagde premierminister Sheikh Mohammed til BBC.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip