Militant islamistgruppe bruger Donald Trump i propaganda

Skrevet af admin

02/01/2016

Dagens topnyheder

Den militante islamistgruppe i Somalia al-Shabaab bruger den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump i en ny rekrutteringsfilm.

Han fremvises som et skrækeksempel på racisme og islamofobiske strømninger i USA.

I den 51 minutter lange film vises den republikanske rigmand frem i en optagelse fra december sidste år, da han foran en jublende folkemængde slår på tromme for, at USA skal forbyde indrejse for alle muslimer.

Optagelsen af Trump er indsat mellem to klip med den militante oprørsleder Anwar al-Awlaki, som blev dræbt i et droneangreb i Yemen i 2011.

Awalaki siger i videoen, at muslimer i USA enten må forlade landet og drage til muslimske lande for at kæmpe eller holde sig hjemme og kæmpe mod Vesten.

Rekrutteringsfilmen blev lagt ud fredag af den militante islamistorganisation al-Kataib, der også producerer propaganda, skriver den amerikanske hjemmeside Site, som følger yderliggående islamister på internettet.

Al-Shabaab vil fjerne Somalias vestligtstøttede regering fra magten og indføre et styre baseret på sharialovgivning. Al-Shabaab er tilknyttet al-Qaeda-netværket og har tidligere stået bag angreb i Kenya og Etiopien.

Den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton har kritiseret Donald Trump for hans forslag om at forbyde muslimer indrejse i USA.

Clinton har desuden sagt, at Donald Trump med sin udtalelse rekrutterer mange nye folk til Islamisk Stat.

- Han er ved at blive Isil' (Islamisk Stat, red.) bedste hverver, har Clinton sagt og tilføjet, at den ekstreme bevægelse "viser videoer af Donald Trumps fornærmelser mod islam og muslimer for at hverve flere radikale jihadister".

Anti-terroreksperter, som overvåger aktiviteter på internettet, har ikke fundet beviser for, at IS skal have anvendt Trump i deres propaganda på internettet. Men han er altså nu havnet i en video fra al-Shabaab.

Drabet på Anwar al-Awlaki trækker tråde til Danmark, da den tidligere PET-agent Morten Storm i 2012 sagde, at han på grund af sine efterretninger var direkte årsag til drabet på oprørslederen.

/ritzau/Reuters