Militant islamistisk gruppe støtter Morsi

Gruppen har offentliggjort sin erklæring på et internetforum for militante islamister, der er kendt for at holde til i Sinai-området, og her hedder det, at militærets kup, lukningen af TV-kanaler og drabene på islamistiske demonstranter, er »en krigserklæring mod islam i Egypten«.

Ifølge gruppen er de skyldige Egyptens sekulære borgere, de der støtter tidligere præsident Murarak, og landets koptiske kristne, der har indledt »et korstog«.

Erklæringen er fremsat samtidig med, at både Egyptens islamister, der støtter den afsatte præsident Morsi, og hans modstandere opfordrer til, at deres tilhængere går på gaden lørdag for at fortsætte demonstrationerne, som fredag kostede mindst 30 livet.

AFP skriver, at islamisterne har svoret, at demonstrationerne vil blive genoptaget.

»Masserne vil fortsætte deres civiliserede protester og fredelige »sit-ins« i Cairo, indtil militærkuppet er slået tilbage og den lovligt valgte præsident er genindsat,« lyder en erklæring fra en sammenslutning af islamistiske grupper.

Modstandere af den afsatte præsident samlet i Tamrod-bevægelsen gik lørdag morgen også ud med opfordringer til at indtage gaderne i løbet af dagen.

AFP beskriver stemningen i Cairo som spændt forud for lørdagens forventede demonstrationer.

På Cairos centrale Tahrir-plads har mange anti-Morsi demonstranter overnattet for at opretholde kontrollen med den stærkt symbolske plads. 12 personer meldes natten til lørdag dræbt i sammenstød i den egyptiske storby Alexandria. Yderligere 200 personer i Alexandria er såret, skriver Reuters. Samtidig meldes der om mindst 14 døde og flere hundrede sårede i Cairo.

Mens demonstranterne slås, fortsætter de nye militære magthavere offensiven mod de ledende islamistiske topfigurer i landet. Tidligere er den yderliggående præsidentkandidat Hazen Salah Abu Ismail ifølge Reuters’ kilder blevet arresteret i sit hjem af egyptiske sikkerhedsstyrker. Han anklages ligeledes for at have opfordret til vold. Også den øverste leder af Det Muslimske Broderskab, som støtter den afsatte præsident, er blevet arresteret.

Militæret har desuden anholdt to af de toneangivende figurer fra Det Muslimske Broderskab, Saad El-Katatni, leder af broderskabets politiske gren, og Rashad al-Bayoumi, medlem af bevægelsens ledelse, men fredag besluttede Egyptens statsanklager ifølge det statslige nyhedsbureau MENA at beordre dem løsladt igen, mens anklagerne mod dem efterforskes.

Mohamed Morsi er angiveligt tilbageholdt ved den egyptiske republikanergardes hovedkvarter, skriver AFP.

Det var her fredagens voldsomheder begyndte med drabene på tre Morsi-tro demonstranter.

Dagens Gossip