Militante truer med at dræbe gidsler i kenyansk indkøbscenter

»Israelske og kenyanske styrker har forsøgt at komme ind Westgate ved brug af magt, men de kunne ikke. Mujahidin-krigere (hellige krigere, red.), vil dræbe gidslerne, hvis fjenderne bruger magt,« udtaler al-Shabaabs talsmand, Sheikh Ali Mohamud Rage, i et lydklip på somalimemo.net mandag morgen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Israelske rådgivere hjælper Kenya med at lægge en strategi for, hvordan man skal få afsluttet gidseldramaet, der begyndte lørdag, oplyser israelske sikkerhedsstyrker.

Umiddelbart efter dødstruslen lød der ifølge Reuters korte, men intense, skudsalver og mindst to eksplosioner inde fra centret. Det er de seneste af en række skyderier fra centret mandag morgen efter en forholdsvis rolig nat.

Tidligt mandag morgen lød der eksplosioner og et kvarters tung geværild inde fra indkøbscenteret. Og ifølge nyhedsbureauet AFP, der er på stedet, bekræfter en kilde i det kenyanske militær, at der er en større aktion i gang mod islamisterne, der lørdag middag angreb centret, og dræbte mindst 68 og sårede omkring 200.

De fleste gidsler blev ifølge militæret løsladt søndag aften. Her lød vurderingen, at et antal personer fortsat var fanget i centret: Enten som gidsler, eller fordi de lå i skjul for al-Shabaab.

Kenyas præsident, Kenyatta Uhuru, oplyste ifølge CNN søndag, at der var mellem 10 og 15 gerningsmænd i centret.

Der har tidligere været forlydender om, at der kunne være amerikanske og britiske statsborgere blandt gidselstagerne. Det afviste en militærkommandør, der kalder sig Abu Omar, fra den somaliske terrorgruppe over for BBC Africa natten til mandag. Han oplyste desuden, at de militante i centret har været i kontakt med al-Shabaab i Somalia under hele belejringen, der mandag gik ind i sit tredje døgn.

Det er imidlertid hverken be- eller afkræftet fra officielt hold.

Al-Shabaab har tidligere meldt ud, at de angreb centret som hævn for Kenyas militære engagement i Somalia, hvor tropper fra Den Afrikanske Union er sat ind mod islamister.

Ifølge Den Internationale Straffedomstol (ICC) er sagen mod Kenyas vicepræsident, William Ruto, blevet udskudt en uge som følge af situationen i Nairobi. William Ruto står anklaget for at være medskyldig i et blodbad efter det kenyanske valg i 2007.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip