Miljøfolk: Danmark hindrer beskyttelse af Østersø-arter

Skrevet af admin

15/03/2016

Dagens topnyheder

Flere miljøorganisationer beskylder Danmark for at have svækket en fælles og ambitiøs Østersø-plan, der skulle beskytte 69 truede arter af havpattedyr, fisk, fugle, vandplanter og bunddyr.

Det skete mandag på et møde i Helsingfors-kommissionen (Helcom), som arbejder for at beskytte havmiljøet i Østersøen. Helcom omfatter ni lande: Danmark, Tyskland, Polen, Sverige, Finland, Rusland og de tre baltiske lande.

Blandt de arter, som nu ifølge den internationale interesseorganisation Oceana "nægtes beskyttelse mod udryddelse", er den europæiske ål, marsvinet og edderfuglen.

Tre arter - den amerikanske stør, en rokkeart og sandternen - er allerede forsvundet fra regionen.

- Det er uacceptabelt, at en enkelt ikke-miljøbevidst regering er i stand til at forårsage varige skader langt ud over sine farvande, siger Oceanas europæiske direktør, Lasse Gustavsson, i en pressemeddelelse.

I det oprindelige udkast til aftalen stod, at Helcom-landene "forpligter sig til" at udarbejde handlingsplaner for at beskytte de pressede arter. Danmark fik ifølge miljøorganisationerne ændret teksten til, at landene "kan overveje" at lave disse planer.

Også Greenpeace og WWF Verdensnaturfonden kritiserer Danmarks rolle på Helcom-mødet, skriver Ingeniøren.dk. Mette Blæsbjerg, hav- og fiskeripolitisk medarbejder hos WWF, kalder det trist, at Danmark "fik udvandet teksten så meget".

- Den endelige aftale er langt svagere end udgangspunktet, og det var på et sent tidspunkt, at Danmark pludselig valgte at blande sig i alle mulige metodediskussioner, siger hun til Ingeniøren.

Flere af miljøgrupperne gætter på, at det kan have været frygt for torskefiskeriet i Kattegat, der fik Danmark til at modsætte sig aftalen.

Udgangspunktet for planen var Helcoms rødliste over truede arter, der blev præsenteret på et ministermøde i København i 2013. Af de 1750 undersøgte arter blev 69 betegnet udryddelsestruede.

/ritzau/