Miljøminister: Forbyd disse fire hormonforstyrrende stoffer

Skrevet af admin

08/04/2016

Dagens topnyheder

EU lægger op til at forbyde fire hormonforstyrrende stoffer i forbrugerprodukter.

Stofferne, der også kaldes ftalater, bruges til at blødgøre plastik i blandt andet sportsudstyr, vinylgulve, ledninger, badeforhæng og voksduge.

Det er Miljøstyrelsen, der sammen med Det Europæiske Kemikalieagentur har fremsat forslag om et forbud mod de fire stoffer.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) siger, at det er et stort ønske fra dansk side at få de fire ftalater forbudt.

- Det er en rigtig glædelig udvikling. Jeg er meget optaget af at beskytte danskerne bedre mod skadelig kemi, siger ministeren.

- Danmark har længe arbejdet for et forbud mod brugen af de fire ftalater i forbrugerprodukter i hele EU, og med forslaget i dag rykker vi endnu tættere på målstregen, siger Esben Lunde Larsen.

Det har tidligere været på tale, at Danmark skulle indføre et nationalt forbud mod de hormonforstyrrende stoffer, som kan skade kvinders evne til at blive gravide.

Men det giver ifølge miljø- og fødevareministeren ikke mening med et dansk forbud.

- Kemikalier krydser grænser, og størstedelen af de forbrugerprodukter, vi køber, er ikke produceret i Danmark. Derfor vil et nationalt forbud give danske importører af varer store problemer, siger han.

Forslaget om forbud mod de fire stoffer skal nu underkastes nærmere behandling i EU's kemikalieagentur, før EU-Kommissionen skal tage endelig stilling.

Selv om det endnu kun er et forslag, tror miljø- og fødevareministeren fuldt og fast på, at det bliver vedtaget.

- Det er et forslag. Men det er et godt eksempel på, at vi presser på for at få en stærk fælles EU-regulering af de her hormonforstyrrende stoffer. Og når vi er kommet så langt, som vi er, så har jeg stor tiltro til, at det vil lykkes Danmark at få presset det hele vejen i mål, siger Esben Lunde Larsen.

Hvis det går, som ministeren håber, bliver forslaget vedtaget inden for to år, hvorefter det vil få virkning fra 2020.

/ritzau/