Miljøminister frygter ikke EU-sag om landbrugspakke

Regeringens landbrugspakke har allerede kostet forhenværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ministerjobbet.

Men hendes efterfølger, Esben Lunde Larsen (V), mener ikke, at der er grund til at frygte, at den også vil koste Danmark en tur hos EU-Domstolen.

Det forklarer han under et hastesamråd i Miljø- og fødevareudvalget, der er blevet indkaldt, efter at det mandag aftalen kom frem, at EU-Kommissionen har sendt en såkaldt pilotskrivelse til Danmark.

Heri lægger kommissionen op til, at landbrugspakken, der blev vedtaget i februar, kan være i strid med tre EU-direktiver.

Men Esben Lunde Larsen er overbevist om, at EU-Kommissionen vil være tilfreds med de svar, hans ministerium har tænkt sig at sende.

Derfor forventer han ikke, at det ender i en retssag, siger han under samråd.

- Jeg har aldrig været for stor til at blive klogere. Hvis vi bliver pålagt at ændre adfærd, tager vi selvfølgelig stilling til det, siger Lunde Larsen.

Ministeren påpeger, at det slet ikke er usædvanligt, at EU-Kommissionen skriver til den danske regering. Under SR-regeringen sendte kommissionen 20 pilotskrivelser på Miljøministeriets område, oplyser han.

Normalt er pilotskrivelser bare ikke noget, hverken offentligheden eller Folketingets partier bliver orienteret om, forklarer han.

Oppositionen mener derimod, at sagen er særdeles alvorlig.

- Det er hele landbrugspakken der er sønderlemmet af kommissionen, siger miljøordfører Ida Auken (R).

I pilotskrivelsen spørger EU-Kommissionen ind til, hvordan Danmark vil overholde tre forskellige direktiver, hvis landbrugspakken gennemføres. Det er vandrammedirektivet, nitratdirektivet og habitatdirektivet.

Årsagen er, at landbrugspakken åbner for mere gødskning af markerne og fjerner randzonerne, samtidig med at de tiltag, der skulle begrænse skaderne, er frivillige, endnu ikke på plads eller først virker om flere år.

/ritzau/

Dagens Gossip