Miljøprofessor om olieskandale: Strand kan reddes

Skrevet af admin

08/12/2014

Dagens topnyheder

Det kan lade sig gøre at fjerne det olieudslip, som en havneterminal ejet af olieselskabet Shell har forårsaget på en strand ud for Fredericia.

Det mener miljøprofessor Erik Søgaard fra Aalborg Universitet, Esbjerg, efter at DR's 21 Søndag har omtalt sagen.

Her har det vist sig, at der i årevis er sivet tonsvis af diesel og petroleum ud af gennemtærede tanke på havneanlægget, uden at nogen har grebet ind.

Udslippet har ramt det omkringliggende jordlag, som blandt andet er en brugt badestrand.

Selvom udslippet begyndte tilbage i 1980'erne, mener Erik Søgaard, at det er muligt at rette op på fejlen.

- Når der er tale om ren olie, så er det ikke en umulig opgave at fjerne. Alt efter hvor stort omfanget er, skal der nok fjernes noget jord. Men når det igen bliver varmt i vejret, kan det lade sig gøre.

- Omfanget er ikke nær så slemt som ved eksempelvis Cheminova, hvor der var tale om mange giftige stoffer. Olie er tværtimod nemt at nedbryde, og mikroorganismerne i jorden kan også hjælpe med det arbejde, siger Erik Søgaard.

I 1986 undersøgte kommunen og Shell olieudslippets omfang. På daværende tidspunkt valgte man at installere en række brønde, som skulle holde udslippet i skak.

Først i 2011 fandt man ud af, at brøndene ikke har haft den ønskede effekt, og at olien havde spredt sig.

Det sagsforløb undrer Erik Søgaard.

- Det er mærkeligt, at man ikke har kontrolleret de installationer, som man har lavet. Når man har vidst, at der har været et problem, så virker det underligt, at ingen har ført kontrol.

- På Kærgård Klitplantage ved Varde, hvor der tidligere også har været et stort giftudslip, blev der ført kontrol dagligt. Så jeg står meget uforstående over for, at man ikke har gjort det i denne sag, siger Erik Søgaard.

Det skønnes, at der er blevet spildt omkring 150.000 liter olie ved udslippet i Fredericia.

/ritzau/