Miljøvenlig gas skal fragtes 1.500 kilometer

MS Stavangerfjord, der sejler mellem Bergen, Stavanger og Hirtshals, er verdens første færge, som sejler på miljøvenlig LNG-naturgas.

De norske regler forbyder imidlertid at fylde den form for gas på skibet, mens der er personer ombord, så derfor er det ifølge norsk TV 2 nødvendigt at transportere gas i en tankbil fra færgelejet i Risavika, 1.558 kilometer gennem Norge, Sverige over Sjælland, Fyn, op gennem Jylland til Hirtshals, hvor færgen så tankes.

I Danmark er der nemlig ingen regler, som forbyder at hælde gassen på skibet.

»Der er en fare for både brand og eksplosion,« lyder begrundelsen for forbuddet fra afdelingsdirektør Torill Tandberg, direktoratet for samfundssikkerhed og beredskab (DSB), over for norsk TV 2.

Flere norske politikere ryster på hovedet over reglerne og vil ændre dem.

»Jeg synes, det er latterligt, at man skal fragte LNG til Danmark. At fylde færgen der med gas fra Norge, og så drage tilbage til Norge, er jo ikke ligefrem en miljøvenlig løsning,« siger Siri A. Meling fra partiet Høyre.

Knut Arild Hareide fra Kristelig Folkeparti mener, at sagen med al tydelighed viser et behov for en lovændring.

»Vi må opdatere reglerne. Det har de gjort i både Sverige og Danmark,« siger han til norsk TV 2.

Om seks måneder sætter rederiet Fjordline færgen MS Bergensfjord ind på samme rute, hvor MS Stavangerfjord sejler i dag. Ændres reglerne ikke inden da, betyder det, at cirka 20 tankvogne hver uge skal køre til Danmark for at tanke gas på skibene.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip