Milliard-pulje til billigere tog blev ikke brugt

Skrevet af admin

22/01/2014

Mest læste i dag

Da regeringen i begyndelsen af 2012 måtte bide hovedet af al skam og sende den lovede betalingsring på historiens losseplads, søsatte man som plaster på såret en særlig pulje på en milliard kroner om året til billigere og bedre kollektiv trafik.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti kom med i aftalen om at fordele 500 millioner kroner til billigere bus- og togbilletter til danskerne og yderligere 500 millioner kroner forbedringer af det materiel, de rejsende lader sig transportere med.

Men nu viser det sig, at knap halvdelen af milliardpuljen står ubrugt hen.

Det viser en status over midlerne, som Transportministeriet har lavet for Ritzau.

Hvad angår den halve milliard kroner til lavere billetpriser, så blev de 256,7 millioner ikke udmøntet sidste år.

Og billedet er det samme, når det gælder den halve milliard kroner til forbedringer af materiellet: Her blev 216 af millionerne ikke brugt til noget i 2013.

Ifølge Transportministeriet skyldes ophobningen af ubrugte midler i milliard-puljen, at flere af takstnedsættelserne stadig er ved at blive indfaset samt problemerne med at få rejsekortet til at fungere.

Og ministeriet understreger, at de overskydende millioner overføres til senere brug, og at man "forventer, at rammerne udnyttes fuldt ud i 2015".

Men det får ikke blodtrykket til at falde hos landets pendlere:

- Det er meget forunderligt, at man ikke har kunnet bruge pengene, siger talsmand for pendlerne på Kystbanen, Michael Randropp.

Han har ikke svært ved at improvisere et digert idékatalog til politikerne, når det gælder mulige forbedringer af den kollektive trafik:

- Materiellet er i så elendig en stand, at du ikke drømmer om det. Dørene virker ikke, toiletterne løber over, klimaanlægget virker ikke, og folk sidder på lårene af hinanden på mange strækninger. Så der er masser af ting at tage fat på, siger han.

Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) erkender, at store dele af den højt besungne tog-milliard foreløbig står uberørt hen.

- Det er rigtigt, at der er ubrugte midler i "Bedre og billigere"-forligskredsen, skriver transportminister Pia Olsen Dyhr i en mail til Ritzau.

- Jeg har haft travlt med at få Togfonden DK i hus, og jeg er rigtig glad for, at Togfonden DK nu er en realitet, og vi dermed kan gå i gang med forhandlinger i "Bedre og billigere"-forligskredsen, skriver hun og tilføjer:

- Jeg ser meget frem til at udmønte midlerne i de kommende transportpolitiske forhandlinger i samarbejde med forligsparterne. Det er positivt, at vi kan gennemføre flere tiltag, end vi havde forventet indenfor rammen.

/ritzau/