Millionbøde fra EU til amerikansk medicinalgigant

EU-Kommissionen idømmer tirsdag den store amerikanske medicinalvirksomhed Johnson & Johnson (J&J) og schweiziske Novartis bøder på henholdsvis 80,6 og 41 millioner kroner for at have indgået en konkurrenceforvridende aftale.

Det meddeler kommissionen i en pressemeddelelse.

Millionbøderne er straf for samme type forseelse - betaling for at forsinke en konkurrents lancering af et generisk produkt - som tidligere i år fik kommissionen til at idømme danske Lundbeck en bøde 700 på millioner kroner.

Det er kun anden gang, EU-Kommissionen straffer medicinalvirksomheder i den type sager.

I den aktuelle sag mener kommissionen, at den amerikanske virksomhed i 2005 betalte schweiziske Novartis for at få deres hollandske datterselskab, Sandoz, til at forsinke lanceringen af deres version af det smertestillende præparat fentanyl med 17 måneder.

Konkurrencekommissær Joaquín Almnia lægger i pressemeddelelsen vægt på sit håb om, at bøderne har afskrækkende effekt.

- J&J betalte Novartis for at forsinke lanceringen af et generisk smertestillende præparat. De to virksomheder fratog på chokerende vis patienter i Holland - heriblandt cancerpatienter - adgang til en billigere variant af medicinen.

- Dagens beslutning bør få medicinalvirksomheder til at tænke sig om en ekstra gang, inden de befatter sig med den slags konkurrenceforvridende handlinger, som er til skade for både patienter og skatteydere, skriver Almunia.

/ritzau/

Dagens Gossip