Millioner liter vand fossede i nat ud fra vandtårn: 80.000 århusianere tørlagt

Skrevet af admin

15/08/2015

Dagens topnyheder

En læk i et vandtårn i Aarhus sendte kort efter midnat millioner af liter vand ud i det fri, og selv om lækagen hurtigt blev stoppet, så har omkring 80.000 personer i den vestlige del af byen måttet undvære vand i hanerne i flere timer.

Kort før klokken fem oplyser Østjyllands Politi, at vandforsyningen nu er genetableret.

- Ifølge Aarhus Kommune kan trykket i hanerne været lidt lavere end normalt, men ellers skulle der være vand til alle igen, siger Per Bennekov, vagtchef ved politiet.

Politiet blev klokken 00.31 kontaktet af personer, der havde set, at det væltede ud med vand tæt ved et vandtårn i Aarhus Vest. Derefter blev både politi og brandvæsen sendt ud til vandtårnet, fortæller han.

Et brud på en hovedledning menes at være skyld i miseren.

Præcist, hvor mange liter vand, der nåede at strømme ud, før bruddet på ledningen blev stoppet, vides ikke.

Men Aarhus Kommune skønner ifølge politiet, at der løb cirka 800 kubikmeter vand ud i minuttet.

Det svarer til 800.000 liter i minuttet. Og da der gik mellem 30 og 45 minutter, før problemet blev løst, svarer det til, at mellem 24 millioner og 36 millioner liter vand er løbet ned i kloaksystemet.

Vandtårnet i Aarhus Vest ligger ved Hasle Ringvej og tæt på blandt andet det store boligområde Bispehaven.

Per Bennekov understreger, at de store mængder vand ikke har skabt miljømæssige problemer.

Ifølge ingeniørvirksomheden Niras, der blandt andet udvikler nye måder at tænke vandværk på, kan uheldet i Aarhus have noget at gøre med, at vandtårne efterhånden er en lidt gammel type vandbeholder.

Det siger Stefan Schmidt, der er forretningschef i Niras.

- Vandtårne og højdebeholdere er en del af en infrastruktur tilbage fra 1960'erne, og en del af dem trænger til at få en renovering eller til at blive erstattet, siger han til Ritzau.

/ritzau/