Millionindsats mod radikaliserede unge bliver ikke brugt

Skrevet af admin

22/06/2016

Mest læste i dag

Nul gange er der blevet sendt bud efter det såkaldte udrykningsteam, som Folketinget besluttede at oprette for halvandet år siden for at undgå, at flere unge tog i krig for Islamisk Stat. Det skriver Jyllands-Posten.

Udrykningsteamet skulle rykke ud i akutte situationer, men selv om mindst 135 personer ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er rejst fra Danmark til krigszonerne i Syrien eller Irak siden sommeren 2012, har kommuner eller politikredse ikke bedt om assistance fra holdet.

Det fremgår af et svar til Folketinget fra udlændingeminister Inger Støjberg (V).

Hun oplyser, at myndighederne "ikke på nuværende tidspunkt har modtaget nogen henvendelser om behov for udrykningsteamets bistand til håndtering af en presserende udfordring eller hændelse".

Danmark er ellers et af de lande, der har leveret flest såkaldte foreign fighters målt i forhold til befolkningens størrelse.

Enhedslisten mener, at eksemplet er sigende for, at politikere ikke vil investere i forebyggende træk som uddannelse af pædagoger, lærere og gadeplansmedarbejdere, der skal lære at spotte unge, der er på vej ind i ekstremistiske miljøer.

- Forebyggelse er ikke en snuptagsløsning, hvor man ringer efter et team, som man ringer efter en ambulance, siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL) til Jyllands-Posten.

Udrykningsteamet blev fremhævet særskilt i januar 2015, da et bredt flertal i Folketinget indgik "en stor aftale," som daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) kaldte den.

Aftalen indeholdt ifølge Jyllands-Posten 1,4 millioner kroner til det nationale udrykningsteam, der skulle "rådgive kommuner ved presserende udfordringer med rekruttering til væbnede konflikter i udlandet."

Inger Støjberg oplyser i sit svar til Folketinget, at der i de kommende måneder vil blive "udarbejdet informationsmateriale om udrykningsteamet målrettet kommuner og politi, så der skabes opmærksomhed om tilbuddet."

/ritzau/