Millionsatsning skal lokke turister til Tøndermarsken

Skrevet af admin

04/06/2016

Dagens topnyheder

Et af Danmarks mest unikke naturområde skal med mange millioner fra rige fonde og en stor investering fra Tønder Kommune nu løftes til at tiltrække den turisme, som mange mener, at området fortjener.

Vadehavet og Tøndermarsken er et af Danmarks mest specielle område.

Området er da også i 2010 udpeget som nationalpark og i 2014 desuden optaget på Unescos prestigefyldte liste over enestående verdensnaturarv.

Men selv om området anses for at være i en liga helt for sig naturmæssigt, så har det knebet med at udnytte den fornemme position til fremgang for lokal turisme og erhvervsliv, som Sønderjylland - og alle andre udkantsområder - tørster efter.

8,4 procent af alle job i Tønder er skabt af turisme mod 4,6 procent på landsplan. Men turisternes døgnforbrug er meget lavt. Den typiske turist bor i lejet feriehus og har konserves med hjemmefra og kaster ikke mange ekstra indtægter af sig.

- Vi har et stort uindfriet potentiale inden for turisme, erkender Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V).

- Men med en usædvanlig håndsrækning som den her, hvor store fonde slår sig sammen med lokale kræfter, kan vi virkelig komme ud over stepperne og for alvor gøre det spændende at besøge Tøndermarsken, siger han.

Han peger på de mange millioner, som Realdania og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond sammen med kommunen de næste fem år vil lade falde over Tøndermarsken.

Samlet er der tale om en investering på over 210 millioner kroner til styrket turisme og en bæredygtig udvikling af området.

- Tøndermarskens lige findes ikke andre steder i verden. Her er et enestående fugleliv og et landskab skabt af mennesker i grænselandet gennem århundreder.

- Derfor ser vi det som en national opgave at være med til at beskytte marsken og sikre bedre adgang til området, siger direktør Henrik Tvarnø fra A.P. Møller-fonden.

Ifølge filantropidirektør Anne Skovbro fra Realdania giver netop kombinationen af kulturhistoriske huse og unik natur et stort potentiale for øget turisme.

/ritzau/