Mindre accept af sort arbejde

I en ny meningsmåling, som analyseinstituttet YouGov har udført for Kristeligt Dagblad, svarer 62 procent, at de har pligt til ikke at medvirke til sort arbejde. 24 procent mener dog, de har ret til ikke at blande sig i, om andre udfører sort arbejde for dem.

At næsten to tredjedele af danskerne ifølge meningsmålingen afviser at medvirke til sort arbejde overrasker Camilla Hvidtfeldt, der er cand.scient.soc. og forsker i sort arbejde ved Rockwoolfondens Forskningsenhed. Traditionelt har sort arbejde således været mere accepteret af danskerne end andre former for skattesnyd.

»Vores undersøgelser har vist, at der fra 2005 til 2010 skete et fald i accepten af sort arbejde, fortrinsvis blandt yngre danskere. Men de 62 procent er et højt tal i forhold til, at vores seneste undersøgelse fra 2010 viser, at halvdelen af danskerne har medvirket til sort arbejde ved enten at have købt eller byttet sig til ydelser, der ikke blev opgivet til Skat,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

En del af forklaringen på, at tallene for, hvor mange danskere der reelt har medvirket til sort arbejde, ikke stemmer overens med, hvor mange der finder det uacceptabelt, er ifølge avisen en såkaldt »avanceret moral«, hvor den enkelte borger fra tilfælde til tilfælde tager stilling til, om det sorte arbejde kan accepteres. Her kan man se, at meget arbejde, som Skat ville definere som sort arbejde, bliver set som vennetjenester af danskerne.

»Der er en større accept af, at en skolepige arbejder med at passe andres børn mod betaling, men uden at opgive det til Skat, end hvis en voksen håndværker udfører et reparationsarbejde sort for det samme beløb,« siger Camilla Hvidtfeldt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip