Mindre end hver tredje afrikaner har en mobiltelefon

To ud af tre afrikanere har ikke en mobiltelefon, skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af tal fra den globale interesseorganisation for mobiloperatører, Gsma, der har foretaget en undersøgelse af landene syd for Sahara på det afrikanske kontinent.

I juni var der omkring 502 millioner mobilforbindelser i de afrikanske lande syd for Sahara, men da de fleste af disse ejer to simkort, er det reelle antal af brugere på omkring 253 millioner. Det svarer til 31 procent af befolkningen - eller knap hver tredje afrikaner, hedder det i en opgørelse fra Gsma.

Til sammenligning har 50 procent af befolkningen i øvrige udviklingslande under en mobiltelefon, mens 80 procent har en mobiltelefon industrilandene.

Brugen af mobiltelefoner i Afrika udbredes hurtigere end noget andet sted i verden med en gennemsnitlig stigning på 18 procent årligt.

Men skal udviklingen fortsætte, skal der i de afrikanske regeringer ske et holdningsskifte til de nuværende afgifter for brugen af mobile enheder og for udviklingen af mobile antenner, siger Peter Lyons, der er talsmand for Gsma i Afrika og Mellemøsten.

- Regeringerne er ude af stand til at se bort fra deres høje afgiftsindtægter på området, og det bliver et selvforskyldt problem, hvis de ikke gør noget ved det. De høje afgifter kan forringe skabelsen af nye job og dermed forringe den økonomiske vækst på sigt, siger han.

I det vestafrikanske land Gabon går for eksempel 40 procent af forbrugerens samlede udgifter til afgifter, og i det østafrikanske land Kenya har man introduceret yderligere afgifter til dem, der benytter deres mobiltelefon til at overføre penge.

Også mobiloperatørerne har punget ud. I 2012 betalte industrien samlet set 21 milliarder dollar eller knap 117 milliarder danske kroner i skat, samt 3,9 milliarder dollar i selskabsskat.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip