Mindre tvang i psykiatrien kræver ressourcer

Man kan ikke forestillet sig, at politikerne ville vedtage en kræftpakke eller en hjertepakke, uden at man også bevilgede midler til at gennemføre planerne.

Det siger generalsekretær Thorstein Theilgaard, organisationen Bedre Psykiatri, der er talerør for pårørende.

- Vi anerkender fuldt ud, at statens pengekasse ikke bugner i disse år, og derfor mener vi, at vi må sætte psykiatrien ind i økonomiske rammer, der sigter mod 2020, siger Thorstein Theilgaard, der bakkes op af flere medlemmer af psykiatriudvalget.

Man er nødt til at have det lange lys på, mener han.

- Dels fordi psykisk sygdom i årtier har været underprioriteret og ladt i stikken i forhold til andre store folkesygdomme, og dels fordi en langsigtet ramme giver os mulighed for at sætte barren højt i en tid, hvor pengene er små.

Den økonomiske ramme har på forhånd været givet for psykiatriudvalget, der meget snart kommer med deres handleplan.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) erkender i en kronik i Politiken mandag, at der er et efterslæb i psykiatrien. Men hun kalder det "misforstået", når diskussionen bliver til et krav om flere penge frem for at bruge de eksisterende milliarder bedre.

- Tvang er et eksempel på et sted i psykiatrien, hvor udviklingen halter bagud. Vi har foreslået nationale mål, men det er svært at se, at det er realistisk uden penge, siger Thorstein Theilgaard.

I Lægeforeningen mener man, at det er fint, at ministeren sætter nationale mål for nedsættelse af tvang. Men også her mener man, at det kræver ressourcer.

- Det er helt afgørende, at politikerne erkender, at brug af tvang har tæt sammenhæng med ressourcerne i psykiatrien, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Han peger på, at mangel på udgående behandlerteam og stort pres på sengeafdelingerne lægger et pres på psykiatrien, som gør det vanskeligt at forebygge tvangsforanstaltninger.

- Hverken læger og andre sundhedsprofessionelle ønsker at bruge tvang over for en patient. Det siger sig selv, at den bedste løsning er at forebygge, at det kommer så vidt. Men desværre er betingelserne ikke optimale, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip