Mindreværd: Ledige føler sig set ned på

»Folk ser ned på mig, fordi jeg er arbejdsløs.«

Sådan føler 40 procent af de ledige, viser en ny undersøgelse blandt 437 ledige, som Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4.

Fagforbund kalder det »forkasteligt« og »utrolig trist«, at det skal være sådan, da det er med til at gøre det sværere for den enkelte at finde job.

»Det er en fordel at have selvtillid og tro på sig selv, når man søger job. Men det er der risiko for, man ikke har, når man føler sig set ned på,« siger Lasse Jørgensen, formand for a-kassen under Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL).

Nedværdigelsen af de arbejdsløse kan medvirke til, at de bliver angste for at sige, at de er ledige, og det kan også påvirke jobmuligheden i negativ retning, vurderer Mette Kindberg, næstformand i HK.

»Vi ved, at mange job bliver formidlet via netværk, så hvis man ikke siger, man er ledig, og ikke bruger sit netværk aktivt, bliver det sværere at få et job,« siger Mette Kindberg og langer ud efter en række aktører som medskyldige i de lediges følelse.

»Arbejdsgivere, politikere og pressen har været med til at italesætte et billede af ledige som nogle, der ikke gider arbejde. Fattig-Carina og Dovne-Robert er blevet brugt til at generalisere de ledige. Når det er billedet i det offentlige rum, kan man som ledig føle sig set ned på,« siger Mette Kindberg.

Ifølge næstformand i forbundet Fag og Arbejde (FOA), Mona Striib, har historierne om de langvarige kontanthjælpsmodtagere Dovne Robert og Fattig-Carina sat dagsordenen for, hvordan offentligheden betragter ledige. Og det påvirker arbejdsgiverne.

»Hvis en arbejdsgiver skal vælge mellem to ansøgere, hvor den ene er i arbejde og søger nyt job, mens den anden er langtidsledig, vil arbejdsgiveren have fat i den, som er i job i forvejen, for de kommer til at tænke, at der nok er noget galt med en, hvis man har gået ledig i lang tid,« siger Mona Striib.

BNB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip