Mindst 36 er omkommet efter Fiji-cyklon

Skrevet af admin

24/02/2016

Mest læste i dag

Dødstallet efter en meget voldsom cyklon i Fiji er nået op på 42, og mens noget nødhjælp er kommet frem, har flere dele af østaten endnu ikke modtaget hjælp siden weekendens storm.

- 42 fijianere er nu bekræftet døde. Katastrofeberedskabet vil fortsætte med at indsætte hold til at hjælpe de berørte på tværs af Fiji, skriver regeringstalsmand Dan Gavidi på Twitter.

De sidste ofre for uvejret er dog formentlig ikke blevet fundet endnu, lyder det fra Røde Kors.

- Antallet vil fortsætte med at ændre sig, i takt med at vi får bedre adgang til information og får genetableret kommunikationslinjerne, siger den fungerende chef for Røde Kors' stillehavskontor, Ahmad Sami.

Det var den tropiske cyklon Winston, der ramte Fiji natten til lørdag. Med sig havde den vindstød på op til 325 kilometer i timen, og den efterlod et spor af ødelæggelse efter sig.

Faktisk er det den kraftigste storm, der nogensinde er målt på Jordens sydlige halvkugle.

Omkring 14.000 personer opholder sig ifølge FN-tal i evakueringscentre.

Humanitær nødhjælp i store mængder er de seneste dage kommet til hovedøen Viti Levu. Men nogle af de værst ramte landsbyer ligger på fjerntliggende øer, som nødhjælpsarbejdere endnu ikke har kunnet tilgå.

Tirsdag erkendte premierminister Voreqe Bainimarama problemet og bad beboerne om at udvise tålmodighed.

- Vi anerkender den desperate position, som I er i, hvor traumatisk det er for jer og jeres familier. Men som premierminister ønsker jeg, at I skal vide, at vi ikke vil læne os tilbage, før vi har hjulpet jer, sagde han.

Regeringen har indført 30 dages nødretstilstand.

Turisme er den største indtægtskilde i Fiji. Især mange australiere og newzealændere besøger øerne, der blandt andet er et populært rejsemål for nygifte på bryllupsrejse.

Fiji består af cirka 300 øer og har omkring 900.000 indbyggere.

/ritzau/AFP