Mindst barsel til danske fædre

Udviklingen i Danmark ser nu tilmed ud til at gå den forkerte vej, skriver avisen. For første gang siden 2002 falder antallet af orlovsdage nemlig blandt danske fædre på orlov, og de tog i fjor gennemsnitligt kun 36 orlovsdage mod 38 året før, viser tal fra Danmarks Statistik og Nordisk Statistisk Årbog.

Der er stor sandsynlighed for, at den økonomiske krise og frygten for at miste jobbet nu tvinger mænd til at være tilbageholdende med barselsorloven, siger professor og ligestillingsforsker på Aalborg Universitet Anette Borchorst:

»Det er en nedslående udvikling. Mændenes rettigheder og den danske lovgivning halter langt efter de andre nordiske lande. Herhjemme opfatter både fædre, mødre, arbejdsgivere og kolleger den orlov, forældrene kan dele, som mors orlov,« siger hun til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Den udlægning støtter mandeforsker og chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen og kønsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet.

Forskerne efterlyser nu en øremærket fædreorlov, der skal styrke ligestillingen på arbejdsmarkedet samt fædrenes rettigheder, ansvar og tilknytning til børnene, skriver avisen.

SRSF-regeringen har lagt op til at øremærke op til tre måneder af den betalte barselsperiode til fædrene. Foreløbig er det imidlertid kun blevet til nedsættelsen af en arbejdsgruppe, som ventes at komme med anbefalinger efter sommerferien.

Øremærket fædreorlov er en uacceptabel indblanding i familiernes selvbestemmelsesret, mener Liberal Alliances ligestillingsordfører, Merete Riisager (LA):

»Det er ulideligt, at regeringen føler sig i sin gode ret til at prioritere på vegne af familierne,« siger hun.

Dagens Gossip