Mindst tre døde af svineinfluenza i Sverige

Mindst tre personer i Sverige er døde af svineinfluenza. Det sker i en vinter, hvor flere end 500 svenskere indtil videre er blevet diagnosticeret med sygdommen.

- Det er kun toppen af isbjerget. De fleste testes ikke, så vi ved ikke, hvor mange der er i fare for at dø, siger Helene Englund, epidemiolog hos Sundhedsstyrelsen, til Aftonbladet.

Kulminationen på vinterens svineinfluenza-udbrud ventes senere i februar.

- Det er ikke for sent at blive vaccineret, men det er på høje tid, siger Helene Englund.

Sundhedsmyndighederne i Sverige anbefaler, at alle over 65 år, personer i risikogrupper og alle gravide i 16. uge og fremefter bliver vaccineret.

- Mange har været bange for at blive vaccineret mod influenza efter rapporter om narkolepsi blandt børn, men den anvendte vaccine har ingen forbindelse til narkolepsi, siger Helene Englund.

Det nordlige Sverige er et af de steder, der er hårdest ramt af svineinfluenzaen. I løbet af weekenden måtte en hel afdeling på Sunderby Hospital i Luleå lukke, efter at seks patienter var smittet med svineinfluenza.

To blev bragt til Karolinska Universitetshospital til yderligere behandling. 10 medarbejdere på hospitalet blev også syge.

Også i Finland har svineinfluenzaen ramt. Her er fire personer døde, og 14 har modtaget intensiv pleje. Nu opfordrer de finske myndigheder alle, især dem i risikogruppen, til at blive vaccineret.

/ritzau/

Dagens Gossip