Minegigant sælger stor australsk kulmine for fem kroner

Der er ikke mange penge i kul i øjeblikket, og samtidig har verdens største mineselskaber travlt med at komme af med aktiver, der fylder bøgerne op uden at gøre det samme ved pengepungen.

Det har udløst aparte situationer på markedet, hvor kulminer bliver solgt nærmest gratis. Mandag har den internationale minegigant Rio Tinto ifølge Financial Times solgt den store australske kulmine Blair Athol for én australsk dollar, eller fem danske kroner.

Det sker som led i en strategi om at sælge uprofitable og risikable projekter hurtigst muligt.

- Kul giver ikke meget til indtjeningen for de store mineselskaber, og de kan hurtigt få dårlig presseomtale, hvis de beholder kulminerne, siger analytiker ved Morning Star Mathew Hodge til Financial Times.

Sidste år solgte en anden minegigant, Vale, en stor australsk kulmine for ligeledes én australsk dollar. Minen blev få år før vurderet til at have en værdi på 600 millioner australske dollar.

Ud over det faktum, at prisen for et ton kul er faldet fra omkring 140 dollar til omkring 50, spiller det ind, at der er store potentielle udgifter ved at sidde på en kulmine. Også selv om man har sat arbejdet i bero.

Ifølge The Guardian er ejeren af en kulmine i Australien, der er verdens andenstørste eksportør af kul, ansvarlig for oprydning og rehabilitering. Udgifter, der kan løbe op i store trecifrede millionbeløb i dollar.

Derfor har ejerne en interesse i at sælge for at slippe ud af den forpligtigelse.

Men når de sælger til små spillere uden store pengekasser, som det er sket med Blair Athol, kan det blive problematisk. For hvis de nye ejere ikke har pengene til oprydning, hænger staten på regningen.

- Hvis kulpriserne stiger, så kan de små spillere tjene en formue. Men hvis priserne ikke gør, så lukker de bare.

- Jeg har ikke noget imod, at folk gambler. Men når de gambler med skattekroner, så er det ulækkert, sagde Tim Buckley, direktør for finansielle studier ved Institute for Energy Economics and Financial Analysis til The Guardian tidligere i år.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip