Mini-guide til Rom: Her er de nu vigtigste ting at vide og se

Rom er ikke uden grund en af verdens mest besøgte og populære hovedstæder.

Italienernes hovedby byder på masser af historie, god mad og oplevelser - også selv om det kun er på en mini-ferie.

Her er de otte vigtigste ting du skal huske i Rom:

1: Colosseum. Det imponerende amfi-teater blev besluttet og påbegyndt af kejser Vespasian i 72 e.Kr., og et blev og fuldført under hans søn Titus otte år senere. Han blev der blandt andet afviklet gladiatorkampe, og der var plads til 50.000 tilskuere. Det koster 12 Euro at komme ind - børn gratis. Det åbner klokken 10 - og vær der i god tid, da der kan være laaange køer for at komme ind. Undgå at købe mad på spisestederne lige ved Coloseum, da det er udprægede turistfælder med alt for høje priser.

2: Pantheon. Den histroriske kirke Pantheon blev opført i år 120 e.Kr. Det vil sige, at det er den nuværende bygning. Den tidligere nedbrændte, men Pantheon blev genopført af kejser Hadrian. Kuplen er i øvrigt en af verdens største - med et otte meter stort hul for oven. Det er gratis at komme ind.

3: Peterskirken og Peterspladsen. Man kan ikke besøge Rom uden også at lægge turen ind forbi Vatinkanstaten. Her bor paven, og det er gratis at komme ind i kirken. Husk også at gå neden under, hvor tidligere paver ligger begravet.

4. Trevi-fontænen. Stprslået springvand midt i Rom. Den store marmorfigur forestiller Okeanos, der rider med sine heste gennem de vandmasser, som strømmer ud af fontænen. Naturligvis gratis.

5. Den spanske trappe. Den Spanske Trappe ligger ved Piazza di Spagna, som har navn efter den spanske ambassade. Trappen og pladsen er dog ikke bygget for spanske penge, men opført og betalt af en fransk diplomat. Han var træt af den mudrede vej, der førte op til kirken Trinità dei Monti, der i øvrigt også var bygget for franske penge. Trappen stod færdig i 1725. For foden af trappen findes et springvand, der er tegnet af Gian Lorenzo Bernini og opført i 1627.

6. Piazza Navone. Smuk plads, der ligger i det centrale Rom. Pladsen er opført på resterne af Domitianus' stadion tilbage fra 86 e.Kr. Ved pladsen kan man se barokkirken Sant'Agnese in Agone. Midt på pladsen står Fontana dei Quattro Fiumi (De fire floders fontæne), der blev udført af Bernini i 1651.

7. De smalle gader. Rom er lig med mange smukke, historisk smalle gader. Så gå endelig på opdagelse. Læg blandt andet turen ned gennem Via de Coronari, og de tilstødende gader. Her oser det af original romersk atmosfære.

8: Den fantastiske mad. Romerne sætter pris på god mad, og der er et væld af gode restauranter i byen. Det meste er typisk italienk, men bevæg dig væk fra de store gader og mest turist-tunge områder. Kvaliteten er højere inde i de små sidegader - og priserne lavere. Vær opmærksom på, at mange spisesteder tager et gebyr på borddækning - typisk 2-5 Euro pr. mand, og dertil kan komme andre udgifter, som du først opdager når du får regningen. Det kan godt løbe op i et par hundrede kroner. Spørg hvis du vil vide det præcist. Husk også, at romerne spiser senere - så nyd maden senere end du ellers ville gøre i Danmark. Priserne er generelt lidt lavere end herhjemme.

9. Forum Romarum. Det var den centrale plads i antikkens Rom. Da de spredte beboelser omkring 600 f. Kr. sluttede sig sammen, begyndte bebyggelserne at vokse ned i lavningerne mellem højene, hvor de ældste bebyggelser lå. Området mellem Kapitol og Palatin blev drænet i slutning af 7. århundrede for at muliggøre beboelse, men i det følgende århundrede måtte husene vige for en plads, som lå centralt mellem højene i den voksende by. Derved fik byen Rom den centrale plads, der er karakteristisk for byen Denne plads kaldes på latin forum.

Rigtig god fornøjelse i Rom.

Dagens Gossip