Minister åbner for radar-indsats mod Islamisk Stat

I slutningen af august eller begyndelsen af september ventes et flertal i Folketinget at sige ja til en ny indsats mod Islamisk Stat.

Meget tyder dog på, at indsatsen vil blive ændret, når det nuværende mandat, der især er fokuseret på F-16 kampfly og træning af irakiske soldater, udløber den 2. oktober i år.

Forsvarsminister Carl Holst (V) understreger, at der endnu ikke er truffet en beslutning om, hvordan indsatsen skal se ud.

Men han står fast på, at indsatsen skal forlænges, som Venstre også har fastslået i regeringsgrundlaget:

- Isil (et andet navn for Islamisk Stat, red.) er en terrororganisation, og det er ikke en krig, der bliver færdig her og nu.

- Det er en vedvarende og lang indsats, som vi vil tilrettelægge på baggrund af militærfaglig rådgivning. Kampen kan foregå på mange måder, paletten er bred, siger Carl Holst.

Han nævner selv et dansk radar-bidrag som en mulighed, der kan hjælpe de allierede i missionen.

Danmark har flere gange tidligere sendt radar-bidrag til Afghanistan, hvor de danske radar-enheder blandt andet har pejlet fjendtlige missiler og kontrolleret luftrummet for at støtte civile og militære fly.

Det kan måske også komme til at ske i forhold til indsatsen mod Islamisk Stat:

- Jeg har en klar fornemmelse af, at militærværdien af radar-støtten er meget brugbar. Det kan være et element, siger Carl Holst, der sammen med udenrigsminister Kristian Jensen (V) skal sammensætte forslaget til en forlænget dansk indsats.

Det er især et åbent brev fra de danske F-16-mekanikere, der har sat spørgsmålstegn ved, om den nuværende mission med kampfly kan fortsætte.

Ifølge mekanikerne kan det ikke lade sig gøre. De gamle F-16-fly slår revner, og presset er nu så stort, at sygefraværet og stresstilfælde hober sig op blandt de flymekanikere, der vedligeholder de danske fly på basen i Kuwait, lyder det fra mekanikerne.

På trods af den snart et år lange danske og internationale bombekampagne i Irak er det ikke lykkedes endegyldigt at trænge Islamisk Stat tilbage. Carl Holst mener dog, at kampflyene har ydet et vigtigt bidrag, som også høster anerkendelse hos alliancepartnerne:

- Isil er ikke en pestbyld, der bare forsvinder med bomber. Men F-16 kampflyene kan være en indsats, der gør, at den ikke breder sig. Og det er det, indsatsen har medført, siger Carl Holst.

/ritzau/

Dagens Gossip