Minister ændrer reglerne for unge på kontanthjælp

Det stritter i alle retninger, når kommunerne skal finde ud af, om unge under 30 år er uddannelsesparate. I nogle kommuner er det blot 14 procent af de unge, der er røget fra kontanthjælp til den nye, lave uddannelsesydelse - andre steder er det 87 procent.

Det viser en helt ny opgørelse, som Beskæftigelsesministeriet har lavet, efter kontanthjælpsreformen trådte i kraft 1. januar.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er rystet over, at der er så store forskelle mellem kommunerne. Fra ministerielt hold havde man regnet med, at tallet ville lande på omkring 40 procent.

- Der er ikke nogen logik i, hvor forskellene er så store. Men de her tal indikerer, at der er alt for store forskelle kommuner imellem. Derfor er jeg nødt til at reagere allerede nu, siger ministeren til Ritzau.

- Skal vi kunne forsvare at sætte de stærkeste unge på en ydelse, der svarer til SU, stille flere krav til dem, og insistere på, at de uddanner sig, så skal vi have samme iver for de udsatte unge og sørge for, at de har en ydelse, de kan leve af, siger Mette Frederiksen.

Beskæftigelsesministeren vil nu ændre vejledningen til kommunerne, og samtidig vil hun skrive ud til de kommuner, der især stritter i forhold til gennemsnittet, hvor 53 procent af de unge under 30 år vurderes til at være parate til at tage en uddannelse.

- De store forskelle kommunerne imellem er et kæmpe retssikkerhedsmæssigt problem. Vi risikerer også, at det kan gå hen og blive et meget stort socialpolitisk problem, siger Mette Frederiksen.

- Lige så optaget jeg er af, at de unge skal i gang med en uddannelse og kunne forsørge sig selv, lige så optaget er jeg af, at de unge, der har massive sociale problemer, får den hjælp, der har krav på. Det er derfor jeg reagerer, siger ministeren.

Kommunerne kan nu forvente, at de vil blive kontaktet for at skulle forklare, hvordan de visiterer de unge. Ministeren vil også nedsætte en taskforce, der kan hjælpe rundt om i landet.

Er man under 30 år og barnløs, kan man kan få op til 10.689 kroner om måneden. Unge under 30 år uden uddannelse får uddannelseshjælp på niveau med SU, der ligger på 5839 kroner.

/ritzau/

Dagens Gossip