Minister ærgerlig over pause i internationale flyopgaver

Forsvarsminister Peter Christensen (V) er "meget ærgerlig" over den pause på tre år mellem ind- og udfasningen af de nye og gamle kampfly, hvor Danmark ikke kan løse internationale opgaver.

De nye fly vil først være "fuldt operative" i år 2027, og dermed er der et hul på tre år, da de nuværende F-16-fly snart er udtjente.

- Det er jeg meget ærgerlig over. Vi har ikke mulighed for at fjerne den operative pause, der gælder i forhold til internationale operationer. Så skulle man have købt flyene tidligere, siger Peter Christensen til Ritzau.

Både forsvars- og statsministeren garanterede ved et pressemøde torsdag, at forsvaret stadig vil være fuldt operationsdygtigt, når det kommer til beskyttelsen af Danmark.

Det er kun de internationale operationer, som Danmark tager en pause fra.

Alligevel har flere politikere fra de blå partier har problematiseret hullet mellem de to nye kampfly.

- Jeg synes, at det lyder problematisk, at vi skal vente så lang tid på de nye kampfly. Forsvaret i Danmark fungerer jo i dag sådan, at vi ikke kun forsvarer Danmark ved grænsen. Vi forsvarer jo også Danmark langt væk fra vores eget territorium, siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup til Politiken.

Også de Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, kritiserer pausen.

- Jeg kan ikke forstå, hvis vi skal vente så mange år, før flyene skulle være klar. Jeg synes nok, at det burde være muligt at have nye kampfly op at flyve hurtigere, end der er lagt op til her, siger han til Politiken.

Peter Christensen forstår problematikken og forklarer, at han vil arbejde på at minimere pausen.

- Når aftalen er på plads, går vi i gang med arbejdet, der skal minimere den periode, så den bliver så lille som muligt, for jeg synes, det er afgørende, at vi spiller en rolle internationalt, og fortsat tager det ansvar, som vi har gjort de sidste mange år, siger han til Ritzau.

Spørgsmål: Kan du garantere, at der ikke kommer til at gå længere tid?

- Det med at udstede garantier, det kan jeg ikke, for det er ikke noget, der alene ligger i mine hænder, men jeg har en klar forventning om, at når man påregner at skulle producere mere end 3000 fly, så er der også stor sandsynlighed for, at man godt kan finde plads til vores 27 fly i produktionen.

/ritzau/

Dagens Gossip