Minister afkræves forklaring i tolkesag

Informationerne om tolkene skal bruges til at vurdere, om tolkene har krav på hjælp som følge af den tolkepakke, regeringen tidligere på året lavede sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance og som giver tolkene mulighed for at få hjælp lokalt eller asyl i Danmark, hvis de opfylder en række kriterier.

Information skrev i august, at Mission Essential Personnel, som Danmark har hyret 37 af sine mindst 195 tolke af, ikke havde udleveret oplysningerne.

Det viser sig nu, at indsatsen for at få firmaet til at udlevere de manglende oplysninger beløber sig til i alt tre e-mail og et telefonopkald, fra man begyndte at efterspørge oplysningerne 22. april og frem til, Information bad om aktindsigt 4. august, hvor det seneste forsøg på kontakt er en e-mail fra 4. juni. Forsvaret har altså i to måneder slet ikke forsøgt at kontakte firmaet.

Det møder kritik fra flere forsvarsordførere i Folketinget.

»Det er dybt utilfredsstillende. Det viser, at den tidligere minister, Nick Hækkerup, ikke har taget problemet seriøst. Og det er helt uacceptabelt i en sag, der kan handle om liv eller død,« siger Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen.

Han vil nu sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance bede forsvarsminister Nicolai Wammen (S) redegøre for sagen.

Dagens Gossip