Minister afviser kræft-kritik: Behandling skal i fokus

Skrevet af admin

14/08/2014

Dagens topnyheder

Det er blevet tid til at sætte fokus på behandlingen - og ikke kun forebyggelsen - af kræft.

Sådan lyder det nu fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i forbindelse med regeringens sundhedspakke til fem milliarder kroner, der ventes offentliggjort i næste uge.

Dermed går han også i rette med SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic, der har kritiseret udspillet for at mangle forebyggende initiativer.

- Sandheden er, at både i det sundhedspolitiske udspil tidligere på året og i økonomiaftalerne de seneste år, er noget af det, vi har prioriteret allermest, forebyggelse.

- Nu gælder det om at sikre, at nogle af de store kronikersygdomme og kræftsygdomme bliver behandlet, siger Nick Hækkerup til Ritzau.

Af arbejdspapirerne, som DR er kommet i besiddelse af, fremgår det, at sundhedsvæsnet skal tilføres fem milliarder kroner ekstra frem mod 2018. Heraf skal den ene milliard bruges på en række initiativer, der skal sikre, at kræftsygdomme opdages i tide.

Det skal blandt andet gøres ved, at praktiserende læger fremover skal kunne henvise patienter direkte til en undersøgelse på hospitalet, og det vil også gælde nogle af de kræftsygdomme, som i dag ikke er omfattet af kræftpakkerne.

Derudover ønsker ministeren ikke at løfte sløret for hvilke konkrete initiativer, regeringens udspil indeholder, men han lover, at pengene ikke tages fra andre områder.

- Det er ikke penge, der er dumpet ned fra himlen, men det er penge, som er skaffet ved at have ført en ansvarlig økonomisk politik, og i modsætning til de borgerlige har vi ikke sagt, at pengene skal gå til skattelettelser og nulvækst, siger Nick Hækkerup.

Spørgsmål: Ikke alle kræftsygdomme er lige akutte. Risikerer man ikke at bruge en masse penge og ressourcer på sygdomme, som i bund og grund ikke er mere alvorlige end så mange andre sygdomme?

- Når det samlede udspil lægges frem, vil der også være blik for andre sygdomme, men kræft er bare den største dødsårsag i Danmark. Det er en uhyggelig sygdomsform, som der er et behov for at adressere - også mere end i dag, siger Nick Hækkerup.

I 2012 døde cirka 16.000 danskere af kræft. Det foreløbige arbejdspapir lægger op til, at antallet af patienter, der overlever en s sygdom, skal stige med 25 procent frem mod 2025.

/ritzau/