Minister afviser ny Irak-undersøgelse trods FN-kritik

Skrevet af admin

10/12/2015

Dagens topnyheder

- Den kommer ikke til at genopstå.

Så klart lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), efter at FN's Torturkomité onsdag blandt andet kritiserer lukningen af Irak-kommissionen.

- Vi noterer os, at kritikken kommer. Vi skal i lighed med alle andre lande lytte til den kritik, der kommer fra FN's organisationer, men det betyder ikke, at vi nødvendigvis er enige i dem alle, siger ministeren til Ritzau.

FN's Torturkomité har onsdag offentliggjort sin anbefalinger til den danske regering vedrørende forebyggelse og bekæmpelse af tortur. Selv om der generelt er ros til Danmarks engagement i kampen mod tortur, er der også kritik af flere forhold.

Blandt andet over lukningen af Irak-kommissionen.

- Komitéen er bekymret over, at kommissionen (...) er afsluttet uden at have afgivet endelige konklusioner om, hvorvidt der er sket overtrædelser af internationale forpligtelser om ikke at udsætte fanger for mishandling, lyder det således i rapporten.

Og det er netop rosen, som Kristian Jensen bider mærke i.

- Allerførst skal vi lige huske på, at vi overordnet set får ros. For vores indsats i Danmark og for at udbrede forbuddet mod tortur i alle verdens lande.

- Og så der nogle enkelte punkter, hvor de er mere kritiske, og det må vi så have en dialog med dem omkring, hvorfor vi har gjort, som vi har gjort, siger Kristian Jensen.

Derfor handler det nu om at gå i dialog med FN om, hvorfor regeringen besluttede at lukke kommissionen ned, siger han.

- Vi så Irak-kommissionen som et del af et politisk spil mere end et spørgsmål om fakta på begrundelsen.

Torturkomitéen anbefaler, at regeringen lader et "uafhængigt organ" undersøge den danske udlevering af fanger til andre staters styrker i "militære operationer i udlandet". Og at konklusionerne bliver offentliggjort.

Men det kommer ikke til at ske, understreger ministeren.

- Fra regeringens side har vi ikke tænkt at sætte det i gang. Der har været lavet ganske mange undersøgelser.

- Det er noget, vi har lært af. Vi har noteret ganske offensivt, at vi skal kigge på de her regler, når vi udsender fremadrettet. Det skal være op til debat, når vi udsender soldater fremadrettet.

/ritzau/