Minister afviser Venstres »hykleriske« kritik

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) reagerer skarpt på kritikken fra psykiatriordfører Jane Heitmann (V), der blandt andet kalder det »skuffende«, at Astrid Krag ikke lægger op til at tilføre yderligere ressourcer til psykiatriområdet for at få nedbragt brugen af tvang som eksempelvis bæltefiksering og tvangsmedicinering.

»Når man ved, Venstre ikke har gjort meget for psykiatrien gennem et helt årti, er det ærlig talt lidt hyklerisk med de her angreb. Lad mig bare minde om, at for hver gang VK-regeringen afsatte 100 kroner mere til sundhedsområdet, så faldt der kun syv kroner af til psykiatrien,« siger Astrid Krag i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun mener, at den tidligere VK-regering »syltede psykiatrien i årevis« og peger på en række områder, som den nuværende regering er ved at rette op på.

»Vi er ved at indføre en udrednings- og behandlingsret, så mennesker med psykiske lidelser får samme ret til at få en diagnose og blive behandlet som patienterne med fysiske sygdomme. Derudover har vi løftet psykiatrien i hver eneste økonomiaftale og satspuljeaftale, siden vi kom til. Det fokus vil jeg også have fremadrettet,« siger Astrid Krag.

»Og det er vel og mærke, selvom den nuværende regering ikke er så privilegeret som den forrige, der højlydt pralede af, at den kunne købe hele verden. Det var desværre ikke sandt, så da vi overtog, stod vi med tomme lommer,« siger hun.

Sundhedsministeren skriver i en kronik i Politiken mandag, at regeringens kommende handleplan for psykiatrien »skal føre til et ambitiøst nationalt mål for at nedbringe tvang i psykiatrien«, men hun siger samtidig til avisen, at det nationale mål skal nås inden for den eksisterende økonomiske ramme.

Det har fået Venstres Jane Heitmann til at beskylde regeringen for løftebrud, mens Enhedslisten kalder det »naivt«, hvis sundhedsministeren tror, at man kan nedbringe brugen af tvang i psykiatrien uden at tilføre området ekstra ressourcer til eksempelvis efteruddannelse af personale.

Dagens Gossip