Minister: Apple-center vil give kæmpe økonomisk skub

Skrevet af admin

23/02/2015

Dagens topnyheder

Et nyt Apple-datacenter lidt uden for Viborg er et produkt af tre års hårdt arbejde fra Udenrigsministeriets side, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Datacentret, som bliver det grønneste i verden, er en investering på 6,3 milliarder kroner og bliver ifølge ministeren et af verdens største.

- Det må være årets bedste erhvervsnyhed for Danmark og ikke mindst Midt- og Vestjylland.

- Investeringen vil give et kæmpe skub til økonomien og skabe mange hundrede arbejdspladser i hele lokalområdet, både i anlægsfasen og driftsfasen, siger han.

Ifølge ministeren har Udenrigsministeriets investeringsorganisation Invest in Denmark i tre år arbejdet hårdt på at overbevise Apple om, at Danmark er et oplagt sted at lægge et kæmpe datacenter.

- Det er sket i tæt og fortroligt samarbejde med Viborg Kommune, der virkelig har lagt sig i selen for at gøre investeringen mulig, siger Mogens Jensen.

På et pressemøde om den store milliardinvestering mandag kom det frem, at flere danske byer har været i spil, dog ikke præcis hvilke. Det har dog ikke været magtpåliggende for ministeren, hvor centret kom til at ligge.

- Vi har arbejdet ud fra de krav, som kom fra Apple, og prøvet at identificere forskellige muligheder i Danmark. Og så er det Apple, der har taget beslutningen ud fra de muligheder, der blev tilbudt, siger Mogens Jensen.

Hovedårsagen til, at Apple har valgt at lægge datacentret i Danmark, er ifølge ministeren, at datacentret vil blive drevet af vedvarende energi.

- Det er en kæmpe cadeau, at Apple blandt mange bejlere vælger Danmark. Det understreger, at regeringen har ramt den helt rigtige balance mellem en ambitiøs og grøn energipolitik - og et erhvervsklima i verdensklasse, siger Mogens Jensen.

Nu håber ministeren, at det store investeringsprojekt vil få flere udenlandske virksomheder til at få øjnene op for muligheder i Danmark.

Han forklarer, at ud af den samlede virksomhedsstruktur i Danmark er en procent ejet af udenlandske hænder. Til gengæld står de udenlandske virksomheder for en fjerdedel af eksporten og en femtedel af beskæftigelsen.

- Så vi skal have flere investorer til. Der skal gøres et stort stykke arbejde fortsat, siger Mogens Jensen.

/ritzau/