Minister: Arabisk Initiativ er vigtigere end nogensinde

Der er væltet et par præsidenter og demonstranter i tusindtal har mistet livet, siden den danske regering for 10 år siden søsatte Det Arabiske Initiativ med håbet om at styrke dialogen og bane vej for demokratiet i Mellemøsten.

Fredag markeres 10-året for initiativet, som udviklingsminister Christian Friis Bach (R) håber får en lang fremtid.

- Jeg håber, at det kører i 10 år eller 100 år. Menneskerettigheder og frihedsrettigheder er det fundamentet, vi står på, men vi har også en forståelse for, at det tager tid.

- Det gør det også i Danmark, hvor vi ikke har fuld ligestilling mellem kvinder og mænd. Det er noget, vi fortsat bakser med. Det er processer, der tager tid, og vi skal være stædige og modige på samme tid, siger Christian Friis Bach til Ritzau.

Initiativets skæbne har tidligere været til debat i Folketinget, men der er i 2013 foreløbig vedtaget en treårsplan for regionen.

- Det er naivt at forestille sig, at Danmark med initiativet kan skabe demokrati i Mellemøsten.

- Men jeg synes, at Det Arabiske Initiativ har været med til at skubbe gang i vigtige reformer og at få skabt en rigtig nyttig dialog med de arabiske befolkninger, siger udviklingsministeren.

Hvor regeringen tidligere satsede målrettet mod demokrati og frihedsrettigheder for mennesker og blandt andet medier, så er der i de nye planer fokus på, at disse fremskridt kan kræve et eksistensgrundlag.

- Vi er især blevet klogere på, at det ikke er nok med politiske processer men også at skaffe brød på bordet. Derfor har vi lavet indsatser for vækst og jobskabelse, som især er målrettet de unge, siger Friis Bach.

Et par år efter iværksættelsen af initiativet faldt Muhammedkrisen som en bombe i regionen.

Udviklingsministeren mener, at dialogarbejdet netop var et vigtigt bolværk mod yderligere problemer. Men der har også været en del kiksere i projektet.

- Når man gør den slags, og det gælder også integrationsprojekter i danske boligområder, så er der ting, der går godt, og ting, der ikke går. Og sådan har det også været. Det er ikke et glansbillede.

- Der er ting, der er gået den rigtige vej i regionen, men der er også en masse problemer i dag. At skabe demokrati er helt klart et langt sejt træk. Det står også sløjt til med de unges fremtidsudsigter og kvindernes muligheder, siger Christian Friis Bach.

10-året markeres fredag med et arrangement i Dansehallerne i København.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip