Minister: Beskæftigelsespolitikken fungerer ikke

Arbejdsløse vil faktisk gerne have et arbejde, og det bliver udgangspunktet for regeringens kommende udspil for beskæftigelsespolitikken.

Sådan siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) tirsdag på et pressemøde om det såkaldte Carsten Koch-udvalgs anbefalinger til beskæftigelsespolitikken

- Det, vi er optaget af, er, at vi skal gøre op med den tanke, at beskæftigelsespolitikken først og fremmest skal skræmme voksne mennesker, og en gammel tro på at alle er ens, siger ministeren.

Det såkaldte Carsten Koch-udvalg præsenterede tirsdag 39 anbefalinger til beskæftigelsespolitikken, og ud fra dem vil regeringen komme med et udspil, når den har været i dialog med arbejdsmarkedets parter.

- Det er vores klare vurdering, at vi i dag har en beskæftigelsespolitik, der ikke fungerer efter hensigten, siger Mette Frederiksen.

Med de 39 anbefalinger lægger udvalget op til en ny arbejdsmarkedsindsats. Indsatsen skal fremover være mere individuelt tilpasset den enkelte ledige. Regeringens udspil vil tage udgangspunkt i idéer om ret og pligt, siger Mette Frederiksen.

- Vi har en grundlæggende tro på, at de mennesker, der bliver ramt af arbejdsløshed, faktisk gerne vil i arbejde igen. Og det skal de selvfølgelig også, siger Mette Frederiksen.

Fokus på den enkeltes kompetencer og en tæt kontakt med virksomheder skal blandt andet være med til at skaffe job til de ledige i stedet for aktivering, som der ifølge ministeren er blevet brugt alt for meget tid og for mange penge på gennem årene.

I rapporten har udvalget haft særlig opmærksomhed på behovet for en tidlig, aktiv og mere effektiv indsats, efter at dagpengeperioden er blevet skåret ned fra fire til to år.

Ifølge udvalget ventes anbefalingerne at kunne øge den strukturelle beskæftigelse med 3500 personer.

Til sommer regner Mette Frederiksen med at have forhandlet en aftale på plads med Folketingets partier.

/ritzau/

Dagens Gossip