Minister: Dansk Nato-bidrag skal holde Putin fra Baltikum

Skrevet af admin

23/06/2016

Dagens topnyheder

Danske soldater skal udsendes og være med til at sikre, at den russiske præsident, Vladimir Putin, holder sig fra Baltikum.

Det har udenrigsminister Kristian Jensen (V) torsdag informeret Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om forud for Natos topmøde i den polske hovedstad, Warszawa, i starten af juli.

Der har været tale om en styrke på op mod 150 danske soldater, som skal sendes til Estland og indgå som del af en britisk bataljon nær Rusland. Men udenrigsministeren vil ikke kommentere antallet endnu.

- Der skal ske et lille bidrag, fire lande skal hver have bidrag på cirka 1000 mand, så det er ikke en stor styrke, men det man kan kalde en form for snubletråd.

- Så der kommer en viden i Rusland om, at hvis man træder ind over grænsen, vil det ikke bare være det pågældende land, men Natos samlede styrker man træder ind på.

- Derfor er det vigtigt i forhold til at lave alliancen så stærk som mulig, siger Kristian Jensen.

Blandt medlemslandene i den transatlantiske forsvarsalliance har tilstedeværelsen i østlandene været diskuteret gennem længere tid.

De fortjener en sikkerhed, for at Natos "afskrækkelse fungerer", mener udenrigsministeren.

- Der har været en usikkerhed i en række østlande, i forhold til om alliancen er stærk nok og ville være til stede, hvis det er nødvendigt. Det sikrer vi med den beslutning, der tages i Warszawa, og det er vigtigt, at Danmark er med, siger Kristian Jensen.

Soldaterne plus en række støttefunktioner skal ifølge Forsvarets planer udstationeres allerede næste år.

Sammen med britiske soldater skal de være med til at afskrække Putin og Rusland fra at fortsætte den aggressive sikkerhedspolitik, som har ført til annekteringen af halvøen Krim og konflikten i det østlige Ukraine.

- En alliance er kun stærk, hvis der er en gensidig forpligtigelse over for hinanden. De østlige partnerlande i Nato har følt, at Ruslands aggression ved Natos grænse giver anledning til, at der er en forsikringsordning, siger Kristian Jensen.

/ritzau/