Minister efter Bangladesh-ulykker: Fortsat meget at gøre

Skrevet af admin

13/03/2015

Dagens topnyheder

Selvom der siden 2013 har været fokus på at forbedre arbejdsforholdene i Bangladesh, er der stadig meget at gøre. Det erkender handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), efter at endnu en alvorlig fabriksulykke torsdag ramte det asiatiske land.

- Der er ingen tvivl om, at den seneste ulykke vidner om, at der stadig er lang vej endnu til at sikre ordentlige arbejdsforhold både i Bangladesh, men også i resten af verden, siger han til Ritzau.

Torsdag kollapsede en fabriksbygning i havnebyen Mongla. Syv arbejdere er indtil videre omkommet, og dermed er endnu et kapitel blevet skrevet i historien om ringe arbejdsforhold i Bangladesh.

Værst gik det til i april 2013, da en stor tekstilvirksomhed nær hovedstaden, Dhaka, kollapsede. 1127 ansatte døde i ulykken, der i dag betragtes som en af de mest alvorlige bygningsulykker nogensinde.

Siden katastrofen for to år siden er en række nye initiativer iværksat for at forbedre vilkårene for arbejderne. Og ifølge Mogens Jensen er man trods torsdagens ulykke godt på vej.

- Vi kan se, at der trods alt er sket fremskridt. Der er kommet mere fokus på bygningssikkerhed, og man har fået opbygget et tilsyn, der skal sørge for, at bygningerne er sikre, siger han.

Indtil videre er 2200 tekstilfabrikker blevet inspiceret, og en række fabrikker er blevet lukket. I kølvandet på katastrofen i 2013 blev mindstelønnen i Bangladesh også hævet med 76 procent.

Trods af stigningen er mindstelønnen stadig kun omkring 450 kroner om måneden, hvilket svarer til en af verdens laveste mindstelønninger.

- Lønstigningen er et skridt på vejen, men den er stadig ikke hævet nok, siger Mogens Jensen.

Sidste år lancerede Udenrigsministeriet en plan med seks punkter, der skulle sikre bedre arbejdsforhold verden over. Blandt andet blev det nævnt, at virksomhedernes sociale ansvar, corporate social responsibility (CSR), skulle prioriteres.

På søndag deltager Mogens Jensen i en stor international konference i Bangladesh, hvor arbejdsforholdene i landet skal diskuteres, og hvor der især vil være fokus på CSR.

/ritzau/