Minister efter bygningskollaps: Tekstilbranchen må tage mere ansvar

Hun indskærper, at den danske tekstilbranche skal leve op til sit ansvar og sikre ordentlige forhold hos underleverandørerne. Både når det kommer til løn og arbejdsforhold.

Og det vil branchen sådan set gerne, mener hun, men de skal have hjælp. Derfor skal regeringen hjælpe med at sætte problemet på dagsordenen over for regeringen i Bangladesh.

Den svenske tøjgigant H&M fremlagde for nylig kæden af leverandører, og ifølge Pia Olsen Dyhr er det den vej, de danske virksomheder skal gå.

»Virksomhederne skal være opmærksomme på, hvem de har som underleverandører, og de bør få gennemsigtighed i leverandørkæden,« siger ministeren til b.dk.

Hun understreger også, at virksomheder selv har interesse i at komme problemet med dårlige arbejdsforhold til livs, fordi forbrugerne på den lange bane vil stille større krav til det, de køber.

Fabrikken producerede blandt andet tøj til den danske virksomhed PWT Group, som står bag Tøjeksperten, Wagner og Texman. Og det er én af de virksomheder, ministeren gerne vil holde møde med i den kommende tid.

Det er nemlig ekstremt vigtigt at få virksomhederne hjulpet til at kunne stille krav til løn og arbejdsforhold, siger ministeren. For hvis indsatsen kun koncentrerer sig om de enkelte lande, så sker der bare det, at markedet flytter til andre lande.

»Udfordringen er, at hvis der stilles krav om højere løn i Bangladesh, så flytter virksomhederne til det næste marked, for eksempel Burma. Og det skulle ikke undre mig, at de på sigt flytter til Afrika. Derfor er det vigtigt at tage fat hos virksomhederne og få dem til at stille ordentlige krav til underleverandørerne,« siger Pia Olsen Dyhr.

Derfor skal man dog stadig italesætte problemet hos de enkelte regeringer. For hvis ikke der kommer generelle standarder på bordet, så kommer de danske virksomheder til at stå svagere i forhold til udenlandske mærker.

Med andre ord lægger ministeren op til en kombineret løsning.

»Branchen er nødt til at tage deres ansvar, samtidig med at vi sætter det på dagsordenen over for regeringerne,« siger hun.

Dagens Gossip