Minister: Ekstra penge til Somalia er godt givet ud

Det siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der er klar til at udvide den danske bistand til Somalia med 300 millioner kroner ekstra fra 2015-2017.

»Piratproblemet er et kæmpe problem, og det er i den grad noget, vi fokuserer på. Der har kun været én succesrig kidnapningssag inden for det sidste år, da kystbevogtningen og politiet er begyndt at fungere. Der er sket en indsats mod hvidvaskning af penge. Kort sagt har vi sat ind på alle fronter. Så er det lidt symbolpolitik at kræve, at det skal skrives ind som krav til penge, vi ønsker at bruge i 2015-2017. Vi skal gerne have stoppet piratproblemet inden da,« siger Christian Friis Bach.

Ministerens reaktion kommer efter, at Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), kræver, at en skrappere kurs over for pirater indgår i de krav, som Christian Friis Bach skal stille til den somaliske regering som modydelse for de ekstra penge.

Christian Friis Bach mener, at de ekstra penge til Somalia, der først skal godkendes af Folketinget, er godt givet ud.

»Somalia er en kanongod investering for Danmark. Al-shabaab (somalisk terrororganisation, red.) er slået tilbage, pirateriet går tilbage. Efter 20 års krig og kaos er der endelig håb forude. Somalia har været en Sisyfos-opgave. Vi har mange gange forsøgt at rulle stenen op ad bjerget. Nu står vi alle sammen bag ved stenen, det er aldrig sket før, men det skal nok lykkes, hvis vi bare fortsætter,« siger han og understreger, at Danmark og de øvrige donorlande i kontrakten med Somalia vil stille krav om blandt andet en forfatning og en »demokratisk udvikling«.

»Det er krav, der kan levere konkrete fremskridt for befolkningen,« siger Christian Friis Bach.

Danmark har fra 2012 og til og med 2014 afsat 600 millioner kroner, og dertil kommer tilsagnet fra Friis Bach om ekstra 300 millioner kroner fra 2015-2017.

Dagens Gossip