Minister enig i ombudsmandskritik af forsvarschefens trusler

Skrevet af admin

28/06/2016

Dagens topnyheder

Folketingets Ombudsmand kritiserer i skarpe vendinger forsvarschef Peter Bartram. Årsagen er, at forsvarschefen har truet med at fyre "illoyale" medarbejdere, som eksempelvis har kritiseret forsvarsledelsen på sociale medier.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) er enig i ombudsmandens kritik, men ministeren har fortsat tillid til forsvarschefen.

- Jeg synes ikke, man skal gå rundt og true folk med fyringer. Så jeg er enig i ombudsmandens kritik, siger Peter Christensen.

- Jeg tager selvfølgelig ombudsmandens beslutning til efterretning. Det gør forsvarschefen også. Han har også sagt undskyld.

Det har ikke været muligt at få et interview med Peter Bartram selv, men i en skriftlig kommentar på Forsvarets hjemmeside udtaler han:

- Jeg tager kritikken til efterretning, for der skal ikke være tvivl om, at forsvarets ansatte har samme vide rammer for at ytre sig, som andre offentligt ansatte.

Samme pointe understreger forsvarsministeren:

- For mig er det vigtigt at slå fast, at alle i Forsvaret har samme ytringsfrihed. Men fremadrettet er der behov for at få afklaret, hvornår man udtaler sig som privatperson, og hvornår man udtaler sig som ansat i Forsvaret.

- Hvis man har uniform på, så repræsenterer man Forsvaret, siger Peter Christensen.

Sagen trak overskrifter, da DR Nyheder kom i besiddelse af en optagelse fra kasernen i Karup, hvor forsvarschefen fremsætter trusler om fyringer af illoyale ansatte. Peter Bartram har ifølge DR Nyheders oplysninger kommet med lignende udtalelser før.

Peter Christensen anser nu sagen for lukket for sit eget vedkommende:

- Det var en uheldig og forkert kommentar, men man skal huske på, at den faldt i bestræbelserne på at sige, at man skal tale ordentligt til hinanden, og den del er jeg enig i.

Forsvarsministeren henviser til, at Peter Bartrams udtalelser kom efter, at der på sociale medier var iagttaget en stigende tendens fra ansatte til negative og stødende bemærkninger over for homoseksuelle og personer med anden etnisk baggrund.

/ritzau/