Minister er både glad og ærgerlig over jysk borestop

Skrevet af admin

17/08/2015

Mest læste i dag

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) både ærgrer sig og glæder sig over, at det franske energiselskab Total har besluttet at droppe skifergasboringer i Dybvad, fordi gasforekomsterne var for små.

Glad er ministeren på de kritiske nordjyders vegne, og ærgerlig på statskassens vegne, som nu tilsyneladende går glip af et potentielt gaseventyr.

- Jeg er meget glad for, at befolkningen i Dybvad nu har fået en afklaring. De har levet med en stor uvished omkring boringen og har haft brug for en afklaring, siger Lars Chr. Lilleholt til Ritzau

- På den anden side må jeg sige, at jeg havde været glad, hvis der havde været mængder af skifergas i den danske undergrund, som kunne bidrage til økonomien, fortsætter han.

Selvom Total lukker boringen ved Dybvad permanent, er det imidlertid ikke ensbetydende med, at de franske gasjægere drejer nøglen om for sine nordjyske aktiviteter.

I hvert fald har selskabet licens til at bore flere andre steder i Nordjylland.

- Men det kræver en ny ansøgning inden juni 2016, og jeg kan bare sige, at vi ikke har modtaget nogle nye ansøgninger, siger Lars Chr. Lilleholt.

Regeringen og et flertal i Folketinget har besluttet ikke at udstede nye licenser til skifergasboringer, men samtidig har politikerne vedtaget, at de eksisterende licenser til Total ikke skal inddrages.

- Det gør vi ikke. Men vi har i regeringen besluttet at iværksætte en større undersøgelse af forløbet fra Dybvad, for det er vigtigt at gøre os nogle erfaringer fremadrettet i forhold til eventuelt nye ansøgninger fra Total, siger ministeren.

Spørgsmål: Er du egentlig grundlæggende for eller i mod udvinding af skifergas ved fracking?

- Jeg har tillid til fracking som metode, men det er afgørende, at det sker miljømæssigt forsvarligt, og det har jeg tillid til, at det kan.

/ritzau/