Minister forhandler om løsning på EU-dom om tyrkere

Skrevet af admin

30/05/2016

Mest læste i dag

Integrationsminister Inger Støjberg (V) forhandler for at finde en politisk løsning, efter at EU-Domstolen ved en dom i april afgjorde, at udlændingeloven ulovligt begrænser erhvervsaktive tyrkeres ret til familiesammenføring med deres børn i Danmark.

Det erfarer Ritzau.

Dommen gjaldt den 25-årige tyrker Caner Genc, der aldrig har været i Danmark, ikke taler dansk, og som kun sjældent har set sin far, der bor her i landet.

Caner Genc fik afslag på opholdstilladelse i Danmark med den begrundelse, at han ikke har mulighed for at blive ordentligt integreret.

Afslaget strider ifølge EU-Domstolen mod EU's associeringsaftale med Tyrkiet. Aftalen skal lette det økonomiske samarbejde og handel mellem Tyrkiet og EU-landene. Derfor gælder aftalen tyrkere, der arbejder i EU.

Danmark har hidtil begrænset tyrkeres ret til familiesammenføring, hvis de ansøger om sammenføring med børnene, mere end to år efter at faderen eller moderen har fået permanent opholdstilladelse i Danmark.

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, håber, at reglerne kan strammes.

- Hvis man fra dag ét stiller kravet, om man kan integreres i det danske samfund i stedet for at vente til efter to år, så vil det - som jeg forstår det - reelt være en stramning af reglerne, siger Martin Henriksen.

Selv om Dansk Folkeparti kan støtte sådan en stramning, havde partiet hellere afvist EU-Domstolens dom, forklarer han.

- Det er meget fint, hvis det lukker dét hul, som EU-Domstolen har slået i udlændingeloven. Det er en linedans. Vi havde helst set, at loven var forblevet, som den var, siger Martin Henriksen.

Han mener ikke, at EU-Domstolen kan afgøre denne sag, når Danmark har et retsforbehold i EU.

/ritzau/