Minister forsikrer fortsat grøn omstilling uden PSO-afgift

Skrevet af admin

10/05/2016

Dagens topnyheder

Regeringen er klar med et opgør med den nuværende PSO-finansiering.

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) fortæller, at regeringen vil flytte PSO-afgiften fra at være en afgift, som opkræves på forbrugernes elregning, til at gøre den til en del af finansloven.

- Det gør vores samfund rigere, forbedrer konkurrenceevnen og skaber flere job, siger klima- og energiminister, Lars Chr. Lilleholt.

Indtægterne fra PSO-afgiften finansierer grønne initiativer som vindkraft og solceller, og afgiften prissættes fire gange om året af energinet.dk.

Regeringens mål er, at Danmark i 2050 skal være uafhængigt af fossile brændsler som kul, olie, og klima- og energiministeren forsikrer, at den grønne omstilling fortsætter.

- Jeg har ingen problemer med, at prioriteringen af den grønne omstilling også kommer til at indgå på finansloven på samme måde som prioriteringen af udbygningen af sygehuse, køb af kampfly og investeringer i den generelle infrastruktur, siger han.

PSO-afgiften betales af borgere og virksomheder og ventes at indbringe mellem syv og otte milliarder om året frem til 2020. Den er skruet sådan sammen, at hvis elprisen falder to øre, stiger PSO'en med én øre. Og stiger elprisen, falder PSO-bidraget.

Ifølge Børsen er regeringens plan for finansiering at hæve bundskatten, men Lars Chr. Lilleholt siger, at regeringen endnu ikke har taget stilling til, hvordan de manglende indtægter fra PSO-afgiften skal opvejes.

- Det vil vi tage i en drøftelse med Folketingets partier. Men det er afgørende for regeringen, at det ikke bliver dyrere at være dansker, og at det ikke bliver dyrere at drive virksomhed, siger han.

Tirsdag offentliggør regeringen en analyse, som peger på en række problemer med afgiften.

/ritzau/