Minister: Forsvaret skal stramme op efter Blackwater-sag

Skrevet af admin

10/05/2016

Dagens topnyheder

Det danske forsvars samarbejde med det skandaliserede amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen er ikke blevet rapporteret videre til Folketinget i tilstrækkelig grad.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en ny redegørelse fra forsvarschef Peter Bartram.

Her lyder det, at Folketinget i en række svar ikke har fået fyldestgørende oplysninger om danske soldaters samarbejde med firmaet, hvis vagter i 2007 skød og dræbte 17 civile irakere i Bagdad i en af krigens massakrer.

Redegørelsen fra forsvarschefen får forsvarsminister Peter Christensen (V) til at kræve opstramninger fra Forsvaret.

- Jeg mener, at Forsvaret skal lære af denne sag. Det skal blive bedre til at dokumentere det, det foretager sig i de missioner, det er i, og jeg ved også, at det er noget som Forsvaret fremover vil være meget opmærksom på, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Sagen om danske soldaters forhold til Blackwater begyndte at rulle, da Jyllands-Posten kunne afsløre, hvordan Forsvaret i hemmelighed samarbejdede med firmaet efter Bagdad-massakren.

Siden har forsvarsministeren erkendt, at der er blevet givet forkerte oplysninger til politikerne på Christiansborg.

I redegørelsen fra Peter Bartram og Værnfælles Kommando erkender Forsvaret løbende at have udvekslet oplysninger med Blackwater i Bagdad og muligvis i Basra, ligesom der nu er dukket oplysninger op om helikopterstøtte fra det omstridte firma.

Forsvaret fastholder i dag, at der aldrig var tale om et formelt samarbejde, men forsvarschefen erkender, at Folketinget ikke har fået "fremstillet et fuldt retvisende billede af de faktiske forhold" i sagen.

Han siger samtidig, at man fremover vil forbedre svarene til Folketinget.

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, glæder sig over de nye toner, men er alligevel skeptisk.

- Vi har i tidligere sager set, at man skal vride oplysningerne ud af Forsvaret. Om det bliver bedre nu, kan man da håbe på, men jeg tvivler på, at det kommer til at ske, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/