Minister: Frivillige skal give pædagoger mere tid til børn

Pensionister kan rydde frokosten af bordet, og unge kan spille fodbold og klatre i træer med børnene om eftermiddagen.

Den slags bør der være meget mere af i landets daginstitutioner, mener børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) ifølge Jyllands-Posten.

Hun nedsætter et udvalg, der skal undersøge, hvordan hverdagen i daginstitutionerne kan organiseres bedre end i dag. Det skal sikre, at institutionerne i højere grad lærer af hinandens erfaringer.

Det handler både om en ny mødekultur, hvor der bruges mindre tid på møder, bedre organisering af afleveringen af børnene og bedre udnyttelse af rum og legepladser ved eksempelvis at inddrage arkitekter.

Og det handler om mere brug af frivillige. Ministeren forestiller sig både "unge- og seniorpedeller".

- Det kan være ældre, der kommer og tager sig af at få maden ind på bordene og rydder væk igen bagefter, så pædagogerne kan være sammen med børnene frem for at løse en praktisk opgave.

- Og det kan være unge, der kommer om eftermiddagen for at spille fodbold eller klatre i træer med de drenge, der trænger til at få brændt lidt mere krudt af, siger Ellen Trane Nørby til Jyllands-Posten.

Hun understreger, at de frivillige ikke skal erstatte pædagoger, men være "ekstra hænder, som sikrer, at man kan nå længere med de samme ressourcer".

Sanne Lorentzen, der er formand for lederforeningen i Bupl, skal være formand for ministerens udvalg. Hun mener, at det er en god idé at invitere frivillige ind i daginstitutionerne, for eksempel i form af ældre, der læser højt for børn:

- Men der er også flere udfordringer, for eksempel at frivillige ikke må have ansvaret for børnene, og at de kommer, når de har lyst, og derfor kan børnene ikke regne med, at de er der. Vi bliver også nødt til at diskutere, hvor mange forskellige voksne, der skal være i små børns liv, siger hun til Jyllands-Posten.

Ifølge Ældre Sagen er der i dag allerede ældre, der er såkaldte børnehavevenner i omkring 50 institutioner. Men de løser ikke praktiske opgaver.

/ritzau/

Dagens Gossip