Minister frygter færre højtuddannede udlændinge

Skrevet af admin

17/05/2016

Mest læste i dag

Danmark har ikke oplevet reel økonomisk fremgang i næsten ti år, og nu er et alternativt politisk flertal medvirkende til at skubbe arbejdspladser til udlandet og skubbe væksten endnu længere ud i fremtiden.

Så kontant lyder det ifølge Berlingske fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) mod et forslag om at hæve beløbsgrænsen for udlændinge uden for EU, der ønsker at arbejde i Danmark.

- Hvis man begrænser virksomhedernes mulighed for at få de medarbejdere, som man har brug for til at opretholde produktionen, så koster det umiddelbart ordrer, og det koster beskæftigelse, og det hæmmer i sidste ende væksten, siger beskæftigelsesministeren til Berlingske.

Den prekære situation er opstået, fordi Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne ogSF er på vej til at danne et flertal uden om regeringen med forslaget om at ændre i den såkaldte beløbsordning.

Forslaget fra de tre partier vil hæve beløbsgrænsen, så udlændinge fremover skal tjene 25.000 kr. mere om året end i dag for at få adgang til landet via ordningen.

Kritikken fra beskæftigelsesministeren kommer samtidig med, at færre højt kvalificerede udlændinge søger ophold i Danmark ved hjælp af green card-ordningen.

I 2014 indvandrede 1241 til Danmark med greencard som opholdsgrundlag, mens tallet faldt til 863 i 2015, skriver Politiken.

I 2014 slog et forskningsprojekt fast, at 8 ud af 10 udlændinge med høj uddannelse ender i småjobs eller helt uden arbejde, så fra 2015 blev greencard-ordningen strammet af et flertal i Folketinget.

Men allerede halvandet år efter reformen vil et flertal uden om regeringen helt afskaffe greencard til stor frustration for arbejdsgiverne.

- Det er beskæmmende og en smule underlødigt, at debatten bygger på gamle tal, siger underdirektør Steen Nielsen fra Dansk Industri (DI) til Politiken.

Dansk Folkeparti står bag lovforslaget om en afskaffelse af ordningen.

Udlændingeordfører Martin Henriksen forstår ikke DI’s brug af de nye tal:.

- Det er et voldsomt, at mere end halvdelen – 54 procent – af dem på greencard arbejder som ufaglærte. Det er altså en ordning, som er målrettet højtuddannede, siger Martin Henriksen til Politiken.

/ritzau/