Minister: GGGI var et byggeprojekt uden tegning

Ifølge udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er Global Green Growth Institute (GGGI) i dag en "innovativ organisation", som regeringen fortsat gerne vil støtte.

Men det kan måske være svært at forstå, hvorfor samtlige partier i Folketinget overhovedet valgte at give 90 millioner kroner til organisationen i første omgang.

På et samråd i Folketinget kalder Christian Friis Bach GGGI for et byggeprojekt, hvor "man startede, før man havde arkitekttegning klar". Derfor var der en stribe mangler i GGGI, da politikerne valgte at bevilge millionerne fra udviklingsbistanden til fattige lande:

- Der var ikke klarhed over strategien. Der var ikke klarhed over, hvad de danske penge skulle gå til. Der manglede økonomistyringsregler, HR-regler og en række andre regler, siger Christian Friis Bach og fortsætter:

- Det var et spinkelt grundlag. Det var et byggeprojekt, man gik ind i på et tidligt tidspunkt.

- Men de advarselslamper reagerede man på, og man udbetalte pengene i rater frem for bare at lægge 90 millioner kroner på bordet, siger Christian Friis Bach.

Han mener, at man nu er kommet langt i arbejdet med at rydde op i organisationen.

GGGI er for alvor kommet i fokus, efter at Ekstra Bladet afslørede, at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som formand for GGI har brugt over en million kroner på dyre rejser på første klasse.

En sydkoreansk rigsrevisionsrapport har tidligere kritiseret GGGI for en række andre forhold. Blandt andet at GGGI har udbetalt for høj boliggodtgørelse til et højtstående medlem af ledelsen, som også har fået dækket udgifter til sine børns skolegang.

GGGI får ligeledes kritik for at have betalt husleje for et bestyrelsesmedlem og en række ansatte uden at have undersøgt størrelsen på den reelle husleje på forhånd.

Klimaorganisationen skal desuden have foretaget flere ulovlige udbetalinger til sydkoreanske embedsmænd, ligesom man har stillet privat bil til rådighed for en person tilknyttet GGGI.

- Det er et enkeltstående eksempel. Det er meget sjældent, at Danmark går ind og giver støtte på et så spinkelt grundlag, siger udviklingsminister Christian Friis Bach.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip